Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elégedetlenek a szotyoriak

Elégedetlenek a szotyoriak Kovászna megye

Az önkormányzattól senki ide nem dugta az orrát, hogy elmondja, hogy mire számíthatunk, senki meg nem kérdezte, hogy szerintünk hogy lenne jó, vagy legalább kevésbé rossz, hanem kegyesen megüzenték, hogy ha valami nem tetszik, akkor pereljünk az országutasokkal. Ilyen és ehhez hasonló beszólásokkal tarkított megbeszélésre került sor Szotyorban a sajtó és azon gazdák képviselői között, akiknek a sepsiszentgyörgyi terelőút miatt várhatóan kisajátítják a földjét.

A találkozót Miklós András „lejárt mandátumú falufelelős” kezdeményezte azzal, hogy „legalább a sajtó hallgassa meg a gazdák panaszát, ha már mások nem teszik”. A faluból mintegy hetven család földjét „mocskolja meg” a terelőút, tizenketten jöttek el a találkozóra, köztük Donáth Anna, Donáth László, Imreh Sándor, Nagy János és Rápolti Béla.

Hirdetés
Hirdetés

Az emberek azt mondják: „belátják, hogy kell a fejlődés, kell az út”, de úgy érzik, hogy – szó szerint – „buldózerrel gázoltak bele az életükbe”.

– Nagyon szép szöveg, hogy a fiatalok maradjanak itthon. Mire maradjanak? Miből éljenek meg? Ha a földem vécépapír áron kisajátítják, mit hagyok én rájuk? A földből megélhetnének, itt vannak, szeretik és tudják is művelni, csak nem lesz, amit – mondja az egyik háromgyerekes gazda.

– Amikor egy lej adóval el vagy maradva, akkor tudnak küldeni egy öt lejbe kerülő levelet, s a választások előtt is elértek SMS-ben, Facebookon, WhatsAppon, mindenképpen, de most, amikor arra készülnek, hogy elvegyék apáink földjét, akkor sehogyan sem sikerült felvenniük velünk a kapcsolatot – mondják mások.

– Nagyon kedves a polgármestertől, hogy megüzente, ha nem tetszik a négyzetméterenként kétlejes ár, akkor pereljünk. A tanács nem akarja eladni a szotyori földjét? Négyzetméterenként két lejért szívesen megvesszük – hangzik az ajánlat.

– Annyit legalább megtehettek volna, hogy 3–4 helyi emberrel kimennek a határba, hogy – ha már itt jön az út – ne hetven, hanem csak negyven család földjében tegyenek kárt. A telekcsere – elvben – elfogadható lenne, de a kétlejes árból nem jut a papírmunka árára sem – mondták mások.

– Az a gond, hogy a városvezetésben egyetlen olyan ember sincs, aki szeretné a földet, és tudná, hogy miből jön ki megművelni. Hiába marad meg nekem az út túloldalán néhány száz négyzetméter háromszög alakú földem, mert az csak arra lesz jó, hogy követeljék az adót utána, akkor sem tudnám megművelni, ha rendesen meg tudnám közelíteni – érveltek.

A helyenként a személyeskedés határát súroló megjegyzésekben ez volt egyébként az egyik visszatérő téma: ha nem lesz falunként legalább egy alul- vagy felüljáró, amelyen legalább egy cséplőgép át tudjon hajtani, és tíz kilométert kell kerülni, hogy elérjék a földet, veszteségessé válik a megművelés.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester megkeresésünkre elmondta: a tanácsnak nincs a birtokában megvalósíthatósági tanulmány – az utat az országos infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) építi –, de körforgalom Kökös és Szotyor, illetve Szotyor és Kilyén között is lesz (igaz, Kilyénnek kedvezőbb helyen), ami használható minden olyan járművel, ami kimehet a közútra. Az átírási költségek fedezése „erkölcsileg jogos kérés”, megvizsgálják, hogy törvényesen megoldható-e. A megfelelő kapcsolattartás hiánya kétségtelenül felróható, ám ez – meglátása szerint – elsősorban a falufelelős feladata lett volna. Hozzátette: mezőgazdasági szempontból lehet elértéktelenedésről beszélni, viszont az út közelsége olyan lehetőségeket teremt, amitől a föld értéke nem csökken, hanem ellenkezőleg, nő. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 5., 4:19
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Köszönöm a megjegyzését, alpolgármester úr, milyen kapcsolattartásról beszélünk, mit tudtam volna mondani a falusfeleimnek, amikor ön is azt mondja, hogy a megvalósíthatósági tanúlmány nincs önöknél! Mit tudtam én erről a kerülőut róla? Kommunikáltak velem valamit róla? Miért próbálják rámhárítani az ö ök hibáit?

 • User
  Dátum: 2021. március 5., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ameddig ez a varosvezetes epitgeti “elheto” megyeszekhelyunket , addig tuzon-vizen at meg fogja valositani eszement terveit.Tapasztaltuk! Csak hat ok a 30%-os valasztasi reszvetellel maguknak mondhato 70%-os “gyozelem” utan ismet feltettek a rozsaszin szemuveget ahelyett , hogy fontolora vettek volna az eredmeny okait.Megy minden tovabb . Nem tetszik? Majd megszokjatok!!

 • User
  Dátum: 2021. március 5., 11:43
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csúfság amit elművelnek velünk, nekünk 1 lej van négyzetméterenként feltüntetve. Ha perelsz és nem nyersz még azt a pár lejt is elveszíti a tulajdonos. Meghalt Mátyás király, ida az igazság !

 • User
  Dátum: 2021. március 5., 16:41
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Előbb tudatni kellet volna az érintett egyénekkel ,Sokszor nem helyesen cselekednek.De ez bé vett szokás ,sajnos ..Tisztelettel egy névtelen .

 • User
  Dátum: 2021. március 5., 21:42
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Gyönyörű társaság! Szavazz a tulipánra a gyerekeink jövőjéért? Hiszen ők húzzák ki szó szerint értve is a gyerekeink talpa alól a földet. Hárítja át az alpolgármester a felelősséget a falufelelősre, mikor ők vitték véghez, hogy se Szotyorban, se Kilyénben ne legyen falufelelős, a “Covid miatt nem lehetett újraválasztani” címen. Máshol se lehetett? Minden nyugati országban vannak átjárók még a vadállatoknak is, nemhogy azoknak a gazdáknak, akiknek ott van földjük. De nálunk minden másképp van, felülír mindent az udemeráj érdek. Építnek a gyerekeknek kalandparkot is majd, nehogy már ingyen járjon az erdőbe sétálni, elviszik a szemetedet, hirdetik hamarosan a lomtalanítást, de csak azt belőle, ami pénzt ér, hogy gondoltad, hogy minden lim-lomot kiraksz? Polgármester uramék nem szeretik a gazdákat, mert azok rontják a város kulturális arculatát, nehogy már a magánházak lakói állatot tartsanak, nosza, valamilyen rendelkezéssel lehetetlenítsük el azokat is. Aztán előállnak és olyan ártatlanok, mint a ma született bárány.

 • User
  Dátum: 2021. március 6., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Egy év alatt sem tanulták meg a maszkot rendesen hordani? A képen levő 5 emberből 4 hordja az orra alatt, annyi, mintha fel se tették volna azt a maszkot.

 • User
  Dátum: 2021. március 7., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sztrájk bármi áron és nem szotyori gazdák hanem egész Kovászna megyében mert ma velük holnap mással. Gyárak zárva vagy zárják s most elveszik az egyetlen megélhetési formát. Dolgozz külföldön gyere haza adoz , szavaz és költsd el az újonnan épített üzletekben majd kezdődik újra..Addig a választotak ismert kávezhatnak 9 ig a hivatalba