Felhívás!

Iohannis: ha áthágjuk a szabályokat, újabb megbetegedési hullám ütheti fel a fejét

Iohannis: ha áthágjuk a szabályokat, újabb megbetegedési hullám ütheti fel a fejét Románia

Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott: amennyiben egyesek folyamatosan lábbal tiporják a hatóságok által hozott előírásokat, újabb fertőzési gócok fognak kialakulni, és újabb megbetegedési hullám fogja felütni a fejét. Az elnök arra kérte a helyi hatóságokat, hogy határozottabban lépjenek fel az általuk vezetett közösségekben.

“A vírus továbbra is köztünk van. Minél inkább tudatosítjuk magunkban, hogy mindannyiunk felelőssége néhány egyszerű óvintézkedés betartása, annál jobban növekednek esélyeink, hogy kontroll alatt tartsuk, és végül legyőzzük a járványt. Ellenkező esetben reális a veszélye a megfertőződések robbanásszerű növekedésének. Azt kell mondanom, hogy ha a szabályokat állandóan áthágják, az újabb fertőzési gócok és az újabb megbetegedési hullám forgatókönyve felé közeledünk. Kérem a helyi hatóságokat, hogy határozottabb és proaktívabb szerepet vállaljanak az általuk igazgatott közösségekben” – mondta a Cotroceni-palotában Iohannis.

Az államfő szerint a veszélyhelyzet bevezetése óta nagyon sok román állampolgár szabálykövetésről tett tanúbizonyságot, és a közintézmények, magánvállalatok “nagyon jól felkészültek” a tevékenység újbóli elkezdésére úgy, hogy közben szem előtt tartják az emberek egészségének védelmét. Sajnálatos módon azonban egyesek félreértették a helyzetet, úgy gondolták, hogy a veszélyhelyzet az óvintézkedések teljes feloldásával fog járni, és ezzel veszélybe sodorták magukat és környezetüket is – figyelmeztetett Iohannis.

Az elnök felidézte, hogy a lakosság “két nagyon nehéz hónapon” van túl, és “drámai” következményekkel járna, ha a szükségállapot alatt tiszteletben tartott intézkedéseket és azok pozitív következményeit most tönkretennénk.

“Azt hiszem, többé senki nem akar visszatérni a szükségállapothoz, de kénytelenek leszünk ismét meghozni ezt a döntést, ha jelentősen növekedni kezd a megfertőződések ritmusa és a kórházakra nehezedő nyomás” – mondta az államfő.

Iohannis bírálta azokat, akik “vagy tudatlanságból, vagy rosszindulatból” álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, hogy megingassák a lakosság bizalmát.

“A vírus súlyosságát megkérdőjelező feltevések nagyon károsak, mert a nyilvánvaló tényeket misztifikálják, rombolják az állam autoritását és kiskapukat vághatnak, amelyek rombolják a nehéz helyzetből való kilábaláshoz nélkülözhetetlen társadalmi szolidaritást és felelősséget” – tette hozzá az elnök.

“Egy bizalmatlansági indítvány benyújtása ebben az időszakban maximális felelőtlenségről tenne tanúbizonyságot”

“Maximális felelőtlenségről” tenne tanúbizonyságot a bizalmatlansági indítvány benyújtása ebben az időszakban, állította Klaus Iohannis.

“Egy bizalmatlansági indítvány benyújtása ebben az időszakban maximális felelőtlenségről tenne tanúbizonyságot. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) csak az érdekli, amihez a legjobban ért: a politikai játszmák és kisstílű kombinációk annak érdekében, hogy megbuktassa a kormányt, amely versenyt futva az idővel küzd az emberek életéért és egészségéért. A PSD mély politikai válsággal akarja megduplázni az egészségügyi válságot, amelyben Románia van. Még elképzelni is lehetetlen, hogyan mutatott volna országunk ebben az időszakban egy PSD-kormánnyal az élén” – mondta az államelnök nyilatkozatában.

“Rendkívül súlyos”, hogy egyes politikusok a törvények áthágására és az óvintézkedések semmibe vételére biztatnak, tette hozzá.

Nyomatékosította, ugyanazokról van szó, akik három évtizeden keresztül gyengítették a román államot, most meg mindent megtesznek, hogy a lakosság közös erőfeszítése semmivé váljon. Míg a kormány prioritása az állampolgárok védelme és az újjáépítéshez vezető gazdasági program, addig a PSD prioritását ebben a nagyon nehéz időszakban a kormány megbuktatása jelenti, amint azt az alakulat vezetője bejelentette, fűzte hozzá Iohannis.

“A megbízható politikai erők és az üzleti szféra támogatását kérem az alkalmazottak bizalmának növelésére”

Románia jövőjét az innovációra, versenyképességre és a szállítási, energetikai és egészségügyi ágazatban eszközölt nagy beruházásokra kell alapozni az elkövetkező években, fejtette ki Klaus Iohannis államelnök, aki a “megbízható” politikai erők és az üzleti szféra támogatását kérte az alkalmazottak és a vállalkozók bizalmának növelése érdekében.

A terv egészséges gazdasági elveken nyugszik, amelyek fenntartható jólétet fognak eredményezni a románoknak, mutatott rá Iohannis.

“Most azt kell tennünk – és ehhez kérem a támogatását minden megbízható politikai erőnek és az üzleti szférának -, hogy növeljük az alkalmazottak és a vállalkozók bizalmát. Sajnálatos módon az előző kormányok olyan számlát hagytak ránk, amely jelentősen csökkenti a beavatkozási terünket. Emiatt arra koncentráljuk erőinket, hogy lehívjunk minden lehetséges támogatást, beleértve a pénzügyi támogatásokat, amelyek kidolgozásán az Európai Bizottság jelenleg tevékenykedik. Az elkövetkező időszak prioritásai tehát az állampolgárok egészségének megóvása és a gazdaság újraindítása” – mondta Iohannis.

Nincs olyan gazdasági ágazat, amelyet nem sújtott kisebb vagy nagyobb mértékben a koronavírus-járvány, hangsúlyozta az elnök.

Iohannis nyomatékosította ugyanakkor, hogy folytatni kell a közigazgatás digitalizálását, amely a járvány idején indult meg gyorsabb ütemben.

Az államelnök leszögezte azonban, hogy Románia esetében nem lehet szó a gazdaság nulláról való újraindításáról, tekintve, hogy az utóbbi hónapokban az nem állt le teljesen; az építkezési ipar és az infrastruktúra ágazata teljes kapacitással működött, ezzel magyarázható az első negyedévben regisztrált gazdasági növekedés.

Az államfő kedden két ülést tartott a Cotroceni-palotában a kormány tagjaival a koronavírus-járvány kezelését célzó intézkedésekről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 20., 10:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ettol az embertol csak hanyni lehet . Miert fizetik a miniszter elnokot ?? , hogyha minden nap ez a maszkura jelenik meg a sajtoban es a kepernyokon . Jo volna hogy ha a munkahelyekkel es a nemzetgazdasag ujra inditasaval foglalkozna , az egeszsegugyet hadja az orvosokra. Az utobbi idoben a korhazak is az ok politikajuk aldozatai lettek , lepten nyomon felre tajekoztatnak es hazudnak !

  • User
   Dátum: 2020. május 20., 14:54
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Neki ezt a szerepet osztották az EUtól meg a merkimamitól…adja az ‘indicatiile pretioase’ de semmihez sem ért,a tanácsosai sem jobbak ,vagy csak ők is röhögnek rajta.Mert én már igen…most olvastam hogy 5000 lejes büntetést kapott a gyülölködő beszédeiért a másik 2 jómadárral együtt Basescu kancsikalóz Kakasszem/Cockeye/meg a peszede ionapotchivanoc Ciolan

 • User
  Dátum: 2020. május 22., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az állam elnökének nem feladata, hogy naponta papoljon valami piaci verekedés ügyében. A kormány első minisztere kormányoz, és konzultál az elnökkel. Látszik, hogy a bakszász eltévesztette a lovcat, amelyikre felült. A kormány pedig nem iskola, ahol a kapus az igazgató, mert mindenki tőle fél.