Felhívás!

Elsőfokú, légköri instabilitásra vonatkozó riasztás lép érvénybe az ország legnagyobb részében

Elsőfokú, légköri instabilitásra vonatkozó riasztás lép érvénybe az ország legnagyobb részében Életmód

Sárga jelzésű, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riadók csütörtök estig érvényesek, előbb hét megyében, majd azt követően az ország több mint háromnegyed részében.

A meteorológusok szerint az első riasztás május 19-én este 9 óra és május 20-án reggel 8 óra között lesz érvényben Hunyad, Krassó-Szörény, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj és Mehedinţ megyében. Ezekben a megyékben fokozott lesz a légköri instabilitás, villámlások, szélviharok, jégesők, zivatarok, helyenként felhőszakadások várhatók. A csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként.

Május 20-án reggel 8 óra és május 21-én 18 óra között érvénybe lép egy másik elsőfokú riadó is, amely szinte az egész országot érinti. Olténiában, a Bánságban, Munténiában, Dobrudzsában, illetve Erdély és Moldva legnagyobb részében időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, villámlások, szélviharok, jégesők és felhőszakadások várhatók. A széllökések elérhetik az óránkénti 60-70 kilométeres sebességet is. A csapadék mennyisége átlagban meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként, illetve helyenként a 40-60 litert is, főként Olténiában és a Déli-Kárpátok térségében.

A meteorológusok megújították ugyanakkor a légköri instabilitásra vonatkozó általános előrejelzést, amely 19-én kora délutántól 21-én este 9 óráig tart, és a régiók túlnyomó többségére érvényes.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.