Felhívás!

Iohannis az oltás fontosságát hangsúlyozta a nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson

Iohannis az oltás fontosságát hangsúlyozta a nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson Románia

Aggodalom és szenvedés nyomja rá a bélyegét az idei nemzeti ünnepre a Covid-19 világjárvány miatt – mondta a Cotroceni-palotában tartott ünnepi fogadáson elhangzott beszédében Klaus Iohannis államfő.

“December elseje a szolidaritásról, a közös célok körüli összetartásról, az ezeket lehetővé tevő sikerekre és áldozatokra való emlékezésről szól. December elsején azonban a történelmünk során felbukkanó nehézségekre is emlékeznünk kell, azokra az időszakokra, amikor elveszettnek tűnt minden remény” – mondta az elnök.

Mint kifejtette, a Covid-19 világjárvány miatt aggodalom és szenvedés nyomja rá a bélyegét az idei nemzeti ünnepre, hisz sokan elvesztették valamely családtagjukat. “Együttérzéssel gondolok azokra a gyászoló családokra, akiknek valamely rokona elvesztette a harcot a betegséggel szemben. A szenvedőknek, a kórházakban fekvő betegeknek bátorító üzenetet küldök, mielőbbi és teljes felépülést kívánva nekik” – mondta Iohannis.

Az elnök kihangsúlyozta, hogy a Covid-19 elleni oltás jelenti az egyetlen utat a normalitás felé.

Ugyanakkor hangot adott az egészségügyi személyzet iránti tiszteletének és hálájának. “Önök, orvosok és mentősök, asszisztensek és ápolók, mentősofőrök és önkéntesek, önök nemcsak másokat szolgálnak, hanem ugyanakkor visszaadják a társadalmunk erejébe vetett hitünket” – fogalmazott az államfő.

“Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak”

Klaus Iohannis kijelentette, “atipikus” kormánya van jelenleg Romániának.

Iohannis kifejtette, a világjárvány nemcsak súlyos egészségügyi válságot idézett elő, hanem a bizalom válságát is, hiszen az álhírek és félretájékoztatások tovább szították az amúgy is érezhető társadalmi feszültséget. “Az utóbbi hónapok eseményei ráadásul a politikai szféra iránti bizalmatlanságot is fokozták. Ezért a politikai osztály egészének nemcsak felelőssége, hanem kötelessége is, hogy az állampolgárok bizalmát tettekkel és teljesített ígéretekkel nyerje vissza, nem üres szándéknyilatkozatokkal, amelyek ma már nem meggyőzőek. Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak. Jelenleg atipikus megoldásunk van az ország kormányzására, amely azt a célt szolgálja, hogy Románia sikerrel átmenjen ezen a történelmi megpróbáltatáson. Ugyanakkor ezáltal lehetőség nyílik, hogy a politikusok megmutassák: megvan bennük az érettség ahhoz, hogy a román állampolgárok érdekeit helyezzék előtérbe, akár nehéz, személyes és doktrinális kompromisszumok árán is” – húzta alá Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, a politikai szféra alapvető célja Románia demokratikus és európai jövőjének biztosítása, az állam stabilitása és megfelelő működése kell hogy legyen, és ezt csak konszenzussal lehet elérni. “Bízom benne, hogy a dolgok működni fognak, és az eredmények nem fognak sokáig váratni magukra” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a Covid-világjárvány egyszer véget fog érni, és addig Romániának fel kell készülnie arra, hogy behozza a még mindig jelentős lemaradást Nyugat-Európával szemben. Ehhez közös munkára, a közös célok szem előtt tartására, szolidaritásra van szükség.

“Mint múltunk oly sok meghatározó pillanatában, most is megvannak az erőforrásaik, az eszközeink és az akaratunk a sikerhez. Ezért arra kérem Önöket, hogy reménykedve tekintsenek a jövőbe!” – zárta beszédét Iohannis.

Egészségügyi dolgozókat és tanárokat tüntetett ki az államfő

Egészségügyi dolgozókat, tanárokat és a civil társadalom kiemelkedő képviselőit tüntette ki szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából Klaus Iohannis.

“December elseje alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk azoknak a figyelemre méltó személyiségeknek, akik mindennapi munkájukkal jobbá teszik Romániát. Örömmel tölt el, hogy ma tisztelettel adózhatok erőfeszítéseik előtt, és tolmácsolhatom nekik az egész társadalom háláját” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott ünnepségen.

Az államfő elismerő szavakat intézett az orvosokhoz, a tanárokhoz és mindazokhoz, akik Románia jó hírét keltik a világban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a Covid-19 világjárvány nemcsak az egészségügyi rendszert érinti súlyosan, hanem az oktatási rendszert is. “A Covid-19 világjárvány mindannyiunkat érint, és bármennyire is próbáljuk, szolidaritás és egység nélkül nem tudjuk megfékezni ezt az egészségügyi válságot. Az önökhöz hasonló példákon felbuzdulva minden rendelkezésünkre álló eszközzel cselekednünk kell, hogy visszaszerezzük, amit ez a vírus elvett tőlünk, és ami a legjobban hiányzik az ilyen napokon: a szeretteink közelségét, a biztonság érzését, a kézfogás és az ölelés örömét” – mondta Iohannis, jó egészséget kívánva hallgatóságának a román nemzeti ünnep alkalmából.

A díjátadáson részt vett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter és Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások