Felhívás!

Iohannis a növekvő energiaárak kérdésének napirendre tűzését kérte az Európai Tanácstól

Iohannis a növekvő energiaárak kérdésének napirendre tűzését kérte az Európai Tanácstól Románia

Klaus Iohannis államelnök azt kérte csütörtökön, hogy az Európai Tanács a lehető legrövidebb időn belül tűzze napirendre a növekvő energiaárak kérdését – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A dokumentum szerint csütörtökön előkészítő online megbeszélést szerveztek abból az alkalomból, hogy október 5-én és 6-án lesz a szlovéniai Brdo pri Kranjuban az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó, amelyen az EU tagállamainak, valamint az EU hat nyugat-balkáni partnerének (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, az Észak-macedón Köztársaság és Koszovó) vezetői vesznek részt. A csütörtöki előkészítő tanácskozáson Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint több más európai vezető vett részt.

Az online megtartott csütörtöki informális megbeszélésen Iohannis szorgalmazta, hogy keressenek “közös európai megoldást az energiaárak mérséklésére az Európai Bizottság javaslatai alapján és az illetékes európai miniszterek hozzájárulásával”. Iohannis szerint valamennyi tagállam közös erőfeszítésére szükség lesz, hogy a megnövekedett energiaárak és a gazdasági helyzet által sújtott uniós lakosságot megóvják ezekkel a kihívásokkal szemben.

Romániában aggodalmat okozott az elmúlt hetekben, hogy a gáz és a villamos energia ára az elmúlt egy évben átlagban 20 százalékkal drágult, aminek részben belföldi, részben nemzetközi okai vannak. A kormány a szociálisan védendő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt, emellett a kabinet a háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást a villamosenergia- és gázszámlák kifizetéséhez. Ez utóbbiról sürgősségi kormányrendeletet tervez elfogadni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 1., 9:13
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Nem tamogatas kell, hanem olcso, zold energia. Nem a tunetett kell kezelni, hanem az okozot kell megszuntetni. Egyszer kell egy nagyobb befektetest vegezni amit evtizedekig lehet hasznalni, de a tamogatasnak soha nem lesz vege, ez olyan mind amikor valaki berben lakik, fizeti a havi bert, de a lakas soha nem lessz az ove.