Felhívás!

Interaktív térkép készül a Covid-betegeket felmérő központokról

Interaktív térkép készül a Covid-betegeket felmérő központokról Románia

Jövő héten elérhetővé válhat a Covid-betegek állapotfelmérő központjainak interaktív térképe – mondta szerdán Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a térképen az összes tesztközpontot is feltüntetik, miután megkötötték a szükséges szerződéseket a háziorvosokkal.

Rafila kedden tanácskozott a közegészségügyi igazgatóságok, valamint a Covid-betegeket ellátó kórházak és a krónikus betegeket kezelő egészségügyi intézmények képviselőivel.

A tanácskozás során 160 olyan központról készítettek listát, ahol közepesen súlyos tünetekkel jelentkező Covid-betegek állapotát lehet felmérni járóbeteg-ellátási rendszerben. A listát további helyszínekkel bővítik a hét folyamán, majd interaktív térkép formájában teszik elérhetővé a lakosság számára.

A miniszter emlékeztetett, hogy a teszteléshez való hozzáférést megkönnyítendő a háziorvosok is tesztelhetnek majd, ha erre megfelelő szerződést kötöttek az egészségbiztosító pénztárral. Erről kormányrendelet született a közelmúltban.

Innovatív antivirális gyógyszereket engedélyeznek

A szerdai nap folyamán kiállítják a speciális engedélyeket a koronavírusos betegek kezelésében használható két innovatív antivirális gyógyszerre – közölte az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila hangsúlyozta, ezeket az antivirális szereket nem kell minden fertőzött páciens esetében alkalmazni, csak azok kapják, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata. A kezelést a megbetegedés első napjaiban el kell kezdeni – mutatott rá.

“Az antivirális gyógyszerek eléggé nagyfokú toxicitású készítmények, ezért a kezelés elkezdése előtt fel kell mérni a beteg állapotát” – magyarázta a miniszter a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Rafila kiemelte, az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértői bizottságának becslése alapján 250 ezer beteg számára tervezik beszerezni az antivirális készítményeket. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a hónap végéig megérkezik az első szállítmány az egyik gyógyszerből, ez elsősorban a gyártótól függ – mondta. Ez a két antivirális gyógyszer nem lesz megvásárolható a patikákban, de ingyen megkapják majd az állapotfelmérő járóbeteg-központokban kivizsgált betegek, ha az orvosok úgy ítélik meg, hogy szükségük van a kezelésre.

“Senki nem kötelezi a lakosságot drága védőmaszkok használatára”

Senki nem kötelezi a lakosságot a drága védőmaszkok használatára, azért javasolják a sebészeti, illetve a FFP2 típusú maszkok viselését, mert a textilből készültek nem hatékonyak az omikron ellen – jelentette ki szerdán Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter annak kapcsán beszélt erről, hogy az országos vészhelyzeti bizottság a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló szerdai határozatában javaslatot tett arra, hogy ezután csak az orvosi és az FFP2 típusú védőmaszkokat fogadják el.

“Jómagam is egy három rétegű orvosi maszkot viselek most, ez is megfelelő. Aki szeretne, használhat más típusú védőmaszkot is, például FFP2 típusút, amelyiknek jobb a szűrőképessége” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

Rafila kiemelte, senki nem akarja kötelezni az embereket arra, hogy egy bizonyos típusú védőmaszkot használjanak, csak a textilmaszkok mellőzését javasolják, ezek ugyanis kevésbé vagy egyáltalán nem hatékonyak a koronavírus ellen, főleg hogy az omikron variáns aeroszol révén is terjed. “Az orvosi maszkok, amelyek nem drágák – úgy vélem, teljesen elérhető az áruk -, sokkal hatékonyabban akadályozzák meg a vírus terjedését” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, egyelőre nem tárgyaltak annak lehetőségéről, hogy büntetést rójanak ki azokra, akik nem tartják be ezt az ajánlást.

A gazdasági szereplők tevékenységük felfüggesztését kockáztatják, ha nem tartják be az óvintézkedéseket

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője arra figyelmeztette szerdán a gazdasági szereplőket, hogy tevékenységük felfüggesztését kockáztatják, ha a munkaközösség nem tartja be az egészségügyi óvintézkedéseket, és emiatt sokan megfertőződnek a munkahelyen.

Arafat kifejtette, más országok példája alapján fennáll a veszély, hogy bizonyos vállalkozások (például vendéglők, üzletek) kénytelenek lesznek bezárni, mert alkalmazottaiknak karanténba kell vonulniuk. Az országos vészhelyzeti bizottság ennek kivédésére azt javasolja, hogy alkalmazottaikkal szigorúan tartassák be az egészségügyi óvintézkedéseket, többek közt a maszkviselésre vonatkozó szabályt.

A CNSU ugyanakkor lehetővé teszi a létfontosságú intézmények vezetői számára, hogy tesztelést és FFP2 maszk viselését tegyék kötelezővé zsúfolt helyeken, például konferencia- vagy gyűléstermekben.

Ilyen létfontosságú intézmény például az atomerőmű, amely esetében megengedhetetlen, hogy a létesítmény mérnökök vagy munkások karanténba vonulása miatt felfüggessze tevékenységét – magyarázta Arafat.

A nyáltesztek beszerzésére kiírt versenytárgyalást megfellebbezte az egyik részt vevő cég

A tanintézeteknek szánt nyáltesztek beszerzésére kiírt versenytárgyalást megfellebbezte az egyik részt vevő cég, ezért ezen a héten nem tudják aláírni az újabb szerződéseket – nyilatkozta a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Raed Arafat elmondta, a központosított közbeszerzési eljárásokkal foglalkozó hivatal december 5-én közölte, hogy az iskolai antigén gyorstesztekre kiírt versenytárgyalás eredményét megtámadta az egyik részt vevő cég, így amíg nem születik alapfokú döntés az ügyben, nem tudnak újabb szerződést aláírni. “Ezzel a problémával szembesülünk tehát ezen a héten és vélhetően jövő hét elején” – magyarázta.

A DSU vezetője beszámolt arról is, hogy az iskolákban és óvodákban alkalmazott nyáltesztes szűrés menetére és hatékonyságára vonatkozó információk begyűjtése után megvizsgálják, hogy indokolt-e valamilyen módosítást végezni a jelenlegi eljáráson.

“Biztosaknak kell lennünk abban, hogy (…) a román állam által kiadott pénzt helyesen és hatékonyan használják fel, tehát hogy az eljárás eredménnyel is jár, nem puszta formalitás” – nyomatékosította Raed Arafat.

Meg kell várni a jogerős ítéletet a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó bírósági döntés kapcsán

A Bákó megyei táblabíróságnak a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatos döntése nem végleges, meg kell várni a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletét – jelentette ki a katasztrófavédelem vezetője.

Raed Arafat annak kapcsán beszélt erről, hogy az elmúlt hónapokban több olyan bírósági döntés is született, amelyek törvénytelennek ítéltek bizonyos korlátozó intézkedéseket. Ugyanakkor december 20-án a Bákó megyei táblabíróság törvénytelennek nyilvánított a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló 22 határozatot.

A katasztrófavédelem vezetője leszögezte, meglátása szerint a Romániában elrendelt közegészségügyi intézkedések “korrektek voltak”, nem voltak eltúlzottak, nem volt például hónapokon át tartó teljes lezárás. “De persze a vélemények megoszlanak, az igazságszolgáltatásban is eltérő álláspontok vannak. (…) A bákói táblabíróság így döntött, de nekünk meg kell várnunk a legfelső bíróság határozatát” – fogalmazott.

Arafat hozzátette, valahányszor a bíróság jogerősen törvénytelennek ítélt egy intézkedést, a döntésnek megfelelően módosítottak rajta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások