Felhívás!

Indokolt a módosítás

Az igazságszolgáltatási törvények módosítása szükséges, mert tucatnyi Alkotmánybírósági döntés van, amivel összhangba kell hozni a jogszabályokat – mondja Márton Árpád. Az RMDSZ-képviselő szerint, a szóban forgó három törvény a tervezett módosításokkal együtt sem alkalmas arra, hogy „a PSD mentse a bőrét”.

 

A módosításoknak semmi kapcsolatban nem állnak azokkal az esetleges bűncselekményekkel, amikkel egyes szociáldemokrata vezetőket gyanúsítanak – mondja a képviselő. – A módosítások valamelyest a normalitás felé mozdítanák az igazságszolgáltatásban uralkodó állapotokat, ahol, a világon egyedülálló módon, az ügyész gyakorlatilag fölötte van az ügyvédnek. Minden civilizált országban az ügyész (jóllehet, elvben, az államot, azaz a közérdeket képviseli) egyenlő a másik felet képviselő ügyvéddel és a bíró, a független igazságszolgáltatás képviselőjeként, a kettejük által előterjesztett érvrendszer alapján eldönti, hogy melyiküknek van igaza.

Márton Árpád azt mondja: a javasolt módosítások indokoltak, például az, hogy ne lehessen az egyetem padjaiból egyből bíró lenni, és semennyi tapasztalat nélkül akár azonnal életfogytiglanra ítélni valakit. Az is jogos, ha valaki ügyész volt (tehát úgy gondolkodott, hogy mindenki gyanús, aki él) és átmegy bírónak (akinek úgy kell gondolkodnia, hogy mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik róla az ellenkezője) az a ranglétra legalsó fokán kezdje az új szakmát. A jelenlegi rendelkezések szerint ugyanis egy tapasztalt ügyész, saját szintjén egyszerűen „átülhet a másik székbe”, azaz másnaptól bíró lehet akár a Legfelsőbb Bíróságon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.