Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Így reagáltak a nagy pártok elnökei a választások előzetes eredményeire

Így reagáltak a nagy pártok elnökei a választások előzetes eredményeire Románia

A liberális pártiak számára történelmi jelentőségű a helyhatósági választások napja – jelentette ki az exit-poll-eredmények közzététele után Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

„Nekünk, a PNL-nek ez történelmi jelentőségű nap. A forradalom óta, 30 éve először a PNL egyértelmű győzelmet arat a helyhatósági választásokon, és először győzi le minden kétséget kizáróan a PSD-t” – mondta Orban a PNL székházában.

Hozzátette, rendkívül örül annak, hogy Bukarestet felszabadították a PSD „polipkarjai” alól a PNL által is támogatott független jelölt, Nicuşor Dan győzelmével.

Rámutatott, hogy a részleges eredmények alapján úgy tűnik, a PNL a megyei tanácsok mintegy 50%-át szerzi meg, ezen kívül pedig 1500 polgármesteri széket, valamint 17-20 megyeközpont elöljárói tisztségét.

Kormányfőként Orban garantálta, hogy a kormány minden komoly, fejlődést célzó projektet támogatni fog, amely az életszínvonal emelésére törekszik.

Ciolacu: szankcionálták a PNL-t a bukarestiek a járvány alatti káosz miatt

A pártelnök köszönetet mondott a támogatóknak, akik a PSD jelöltlistáját hozták ki az első helyen a fővárosban (az exit-pollok szerint 33% körüli eredményt értek el), és emlékeztetett: az európai parlamenti választások óta megduplázták támogatottságukat (16,2%).

„Ez nagyon világosan mutatja, hogy a bukarestiek szankcionálták a járvány alatti káosz és lopások miatt, illetve a nyugdíjasokat, a gyerekeket, a tanárokat, az üzleti környezetet és nem utolsó sorban az orvosokat ért megaláztatások miatt a PNL-t, amely a harmadik helyen áll a szavazatok száma szerint” – nyilatkozta Ciolacu, aki gratulált Gabriela Firea jelenlegi polgármesternek a kampány alatt végzett munkáért.

„A legjobb exit-poll a szavazatok megszámlálása” – jegyezte meg Ciolacu.

Hozzátette: az előzetes eredményekből úgy látszik, hogy továbbra is a PSD marad az ország legerősebb pártja, és ők adják a legtöbb polgármestert.

„Ez megerősíti, hogy jó úton járunk, és hogy a párt újjáépítésének és modernizálásának új programja a helyes út. Felkérem azokat, akik Bukarestben a harmadik helyen végeztek, hogy találkozzunk a parlamenti választásokon is” – mondta Marcel Ciolacu.

Barna: Románia megkezdte a jó kormányzás forradalmát

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy nyilatkozott a helyhatósági választások bukaresti exit-poll eredményeinek közzétételét követően: az eredmények azt bizonyítják, hogy Románia megkezdte a jó kormányzás forradalmát.

„A ma esti eredmények, legalábbis az exit-poll eredmények alapján, azt jelzik, hogy Románia megkezdte a jó kormányzás forradalmát. A ma esti eredmények azt bizonyítják, hogy az USR PLUS betartja a 2016-ban adott szavát, éspedig hogy a harmadik politikai erővé válik Romániában, és a régi politikai pártok alternatívája lesz” – mondta Barna.

Cioloş: az USR PLUS Románia új politikai ereje

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség társelnöke, Dacian Cioloş úgy nyilatkozott az exit-poll eredmények közzététele után: a vasárnap tartott helyhatósági választások történelmi pillanatot jelentenek az USR PLUS számára.

„Ahogy azt megígértük, itt van önök előtt egy új romániai politikai erő, ezt a politikai projektet már négy éve építjük önökkel együtt. Köszönöm az USR PLUS több mint húszezer jelöltjének, akik az ország minden pontján versenybe szálltak a polgármesteri és tanácsosi tisztségekért” – mondta Cioloş.

A PLUS elnöke azt üzente a szavazóbiztosoknak: maradjanak az utolsó pillanatig a barikádokon, mert a szavazatszámlálás még javában zajlik, és szavazatlopás megkísérléséről érkeztek hírek a nap folyamán.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük