Felhívás!

Holokausztmúzeumot alapítottak Bukarestben

Holokausztmúzeumot alapítottak Bukarestben Románia

Klaus Johannis államfő kihirdette csütörtökön a bukaresti holokausztmúzeum megalapításáról szóló törvényt.

Az elnök a holokauszt romániai emléknapja – a bukovinai deportálások kezdetének évfordulója – előestéjére időzítette a jogszabály nyilvános aláírását, amelyre a zsidó hitközség, illetve a román törvényhozás tagjait, a Bukarestben akkreditált külképviseletek vezetőit és a román közélet képviselőit is meghívta az elnöki hivatalba.

Az államfő beszédében rámutatott: a románok 30 éve véráldozattal vívták ki szabadságukat, és az a vágy vezérelte őket, hogy ne éljenek többé hazugságban. Márpedig az ország történetéhez a múlt felemelő és tragikus öröksége egyaránt hozzátartozik – tette hozzá.

A most megalapított múzeum segít megismertetni a zsidó közösség hozzájárulását az ország kultúrájához és fejlődéséhez, ugyanakkor a zsidók ellen elkövetett népirtás borzalmait is bemutatja. “A román állam következetességet tanúsít a holokauszt oktatásában, emlékének felidézésében és az antiszemitizmus leküzdésében” – mutatott rá Johannis.

A holokausztmúzeum megalapítását már mandátuma elején, 2015-ben támogatásáról biztosította Klaus Johannis államfő, a megfelelő épületet azonban csak többszöri próbálkozás után, idén sikerült kijelölnie a fővárosi önkormányzatnak. A Zsidók és a Holokauszt Nemzeti Történeti Múzeumát a Victoriei sugárút 218-as szám alatt, a Banloc-Goodrich gumiabroncsokat gyártó társaság 1943-46 között épült székházában rendezik be, ahol mintegy 8000 négyzetméternyi terület áll majd az intézményt állami költségvetésből működtető Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet rendelkezésére.

A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában. Bár a holokauszt által megtizedelt zsidóság túlnyomó része a kommunizmus és főleg a Ceauseșcu-diktatúra idején, illetve közvetlenül utána kivándorolt, és a legutóbbi népszámláláson már kevesebb mint négyezren vallották magukat zsidónak az országban, Romániában mostanában is előfordulnak antiszemita megnyilvánulások. Tavaly augusztusban gyalázkodó falfirkákat festettek Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és holokausztkutató máramarosszigeti szülőházának homlokzatára, idén áprilisban pedig több mint 70 sírkövet törtek szét a kelet-romániai Husi város zsidó temetőjében.

Az addig másokra mutogató, az országuk területén elkövetett atrocitásokat bagatellizálni próbáló bukaresti vezetők a 2000-es évek elején ismerték el: Romániában is volt holokauszt. Ion Iliescu akkori román államfő nemzetközi történészbizottságot bízott meg a romániai holokauszt tanulmányozásával, amelyet Elie Wiesel vezetett.

A Wiesel-bizottság 2004-ben közzétett, Romániában hivatalos dokumentummá vált jelentése a második világháborúban román fennhatóságú területeken elpusztult zsidók számát 280 és 380 ezer közöttire, míg az észak-erdélyi holokausztban elpusztultak számát 135 ezerre becsüli.

A román állam a NATO-csatlakozás küszöbén, a 2000-es évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidót öletett meg az 1941-44-es időszakban. Romániában ekkor alakult meg a holokausztkutató intézet is, október kilencedikét, a bukovinai deportálások kezdetének napját pedig 2004-ben a holokauszt romániai emléknapjává nyilvánították.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 9., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Magyarazza mar el nekem, valamelyik tortenelemszakos, hogy mit jelent az a szo, hogy antiszemitizmus. En rakerestem a net-en a szemitizmus szora, de ezzel kapcsolatosan semmit nem talaltam. Hogyan letezhet antiszemitizmus, amikor nem letezik szemitizmus. Az anti, a szo elejen az annyit jelent, mint ellenes, ellenzo, tagado, valami ellen dolgozo. Na most mar, ha letezik kommunizmus, akkor letezhetik antikommunizmus is. Tehat olyanok akik ellenzik a kommunizmust ! Ha letezik fasizmus, akkor biztosan letezik antifasizmus is, stb. ! De ha szemitizmus nem letezik, akkor hogyan letezik az antiszemitizmus ?! Ezt kernem, hogy magyarazza mar nekem “buta gojnak” el valaki, aki jartas a temaban, de lehetoleg ne a pajszosok kozul legyen az illeto, mert az ok mesejuket mar mindenki ismeri .

 • User
  Dátum: 2019. október 9., 17:06
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Az antiszemitizmus a zsidók elleni zsigeri gyűlöletet jelenti. Önnek, aki már nem tudom hányadszor írogat a “pajszosokról”, nem kell sokat magyarázni. De vigyázat, meg van írva: “Bizony, aki titeket (vagyis zsidókat) bánt, a szemem fényét bántja! ” Zak. 2:12

 • User
  Dátum: 2019. október 10., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Egyetlen népcsoport van a földön amelyet nem lehet bírálni, őket a törvény erejével kell szeretni és tisztelni, ezt kivívták maguknak. A többiek kizárólag alárendelt szerepben lehetnek. Ha nem így cselekszel akkor rád sütik az antiszemita bélyeget, kirúgnak az állásodból és tönkretesznek.

 • User
  Dátum: 2019. október 10., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  MAGYAR ÉRTELMEZŐ KÉZISZÓTÁROMBAN amit a MTV Nyelvtudományi Intézet adott ki , az antiszemitizmus = A fajelmélet alapján a zsidók ellen szitott gyűlölet , zsidóellenesség .

 • User
  Dátum: 2019. október 10., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Helyes. Most arra valaszoljon kerem, hogy mi a szemitizmus ? Mert ha letezik antiszemitizmus, akkor kotelezoen kell legyen szemitizmus is. Elore is koszonom, valaszat.

 • User
  Dátum: 2019. október 11., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Pedig letezik ellenrosszindulat es ellengyulolet is, csak ezt szeretetnek hivjak ! On meg mindeg nem valaszolt a kerdesemre. Mi a szemitizmus ?

  • User
   Dátum: 2019. október 13., 0:05
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Tényleg ennyire nehéz?
   Az antiszemitizmus (szemita-ellenesség), antiszemita előítélet (németül “antisemitische Vorurteile”) kifejezést 1860-ban használta először Moritz Steinschneider zsidó tudós (Leopold Zunzcal együtt a modern zsidó tudomány alapítója), mikor Ernest Renan „antiszemita előítéleteiről” beszélt. A kifejezés 1865-ben már szerepelt a porosz nagylexikonban. 1873-ban használta először Wilhelm Marr újságíró az antiszemitizmus kifejezést a zsidógyűlölet helyett.

   Tehat szemita ellenesseg. Szemita:
   Ernest Renan francia történész és filológus 1855-ben megjelent írásaiban fejtette ki azt, hogy a „szemitizmus” a szemita népek „szellemét” jelenti, amelyet negatívan értékelt az indogermán népek “szellemével” szemben. De Renan ezt a véleményét a Moritz Steinschneiderrel folyó vitában kezdetben nem a zsidók ellen fogalmazta meg, hanem általában a sivatagi szemita népek vallásai ellen, beleértve az iszlámot is. A szemita vagy sémi nyelvek közé olyan nagy történelmi, vallási és politikai jelentőségű nyelvek tartoznak, mint az akkád, az arab vagy a héber.

 • User
  Dátum: 2019. október 12., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ön tényleg azért nem tud aludni, mert nem határoztam meg, mi a szemitizmus? Inkáb gyakorolja az ellengyűlöletet, vagyis a szeretetet, amint helyesen következtetett, minden nép iránt, beleértve a zsidókat, a bibliai választott népet, amelynek most, az utolsó időkben kiemelkedő történelmi szerepe van és főleg lesz.

 • User
  Dátum: 2019. október 13., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Na ide akartam kilyukadni, amit az egyik kommentelo nagyon helyesen megfogalmazott, hogy a szemita nepek nem csak a zsidokat jelentik. A szemitizmus az iszlamra is ertendo. Tehat akkor az antiszemitizmus semmi keppen nem iranyulhat csak a zsidok ellen ! Ami pediglen a masik kommentelot illeti, a “kivalasztott”, ahogyan o nevezi sajatmagat es nepet, most valoban nagy tortenelmet ir maganak, ugy ahogyan pokhendien leirja ez a pajszos a hozzaszolasaban, de ami a jovot illeti, abban nem lennek ennyire bekepzelten biztos mint o, hogy a jovo tortenelmet is ok fogjak irni. Pajszoskaim, hamarosan eljon az az ido, amikor mindannyian rajosztok, hogy az altalatok nyomtatott fedezetlen dollar, NEM EHETO !

 • User
  Dátum: 2019. október 14., 7:07
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kedves uram, eltekintek az ön becsmérlő hangnemétől és -utoljára- megpróbálom érvekkel lecsillapítani indulatait. Pajszom soha nem voltam, pénzt soha nem nyomtattam, se fedezettet, se fedezetlent, munkámból éltem, keresztény ember vagyok- talán ön is annak mondja magát- ami Krisztus- követőt jelent. Krisztus pedig zsidó ember volt és a választott néphez tartozott. Isten kiválasztott egy kis népet, nem mintha az jobb lett volna, mint a többi, hanem azért, mert célja volt vele, hogy egy pogány világ közepette kinyilatkoztassa magát annak, és az által az egész világnak, és hogy végül abból a népből származzon a Messiás, Krisztus, a világ megváltója. Jézus soha nem tagadta meg gyökereit és megígérte, hogy visszajön oda, ahol élt, meghalt és feltámadt, azaz Jeruzsálembe. Ez lesz a történelem csúcspontja. Javasolom, olvassa az Evangéliumot, ha tiszta szívvel teszi, megérti. De bármelyik lelkész gondolom, részletesebben kifejti mindezt, ha felkéri. Legyen boldog!

 • User
  Dátum: 2019. október 14., 13:48
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Na es az on becsmerlo hangneme?! Az talan nem serto?! Amikor ilyen hangnemben szol, hogy” On tenyleg azert nem tud aludni, mert nem hataroztam meg, mi a szemitizmus?” stb. En nem onnek irtam, hogy penzt nyomtatott, olvassa el figyelmesebben amit irtam. “Pajszoskaim..”-tobbes szamban irtam, es az amerikai zsido bankarokra, a Rothschild-ekre celoztam ezzel, es nem onre. Ami pediglen a vallasi reszt illeti, hozzaszolasaban, inkabb hagyjuk e szep meset az ovodasoknak es a naiv embereknek. Volt az eletemben egy szep idoszak, amikor en is hittem e gyonyoru meset, de sajnos en mar ebben hinni nem tudok. Azt kijelentem, hogy Isten, valoban letezik, es e vilagot O teremtette, de a zsido meseben nem hiszek! Mea culpa ! Senkit nem akarok megserteni, sem a keresztenyeket, sem a zsidokat, de ami nekem nem tetszik ebben a vilagban, az, hogy egy ilyen egyszeru kerdesre is, hogy “mi a szemitizmus?” egyesek ilyen ingerlekenyekke es tamadokka valljanak. Es azt sem hiszem, hogy Isten, aki az embereket, embernek teremtette, es egyforman szerette, kivetelt tenne egy bizonyos nepcsoporttal es kivalasztottnak tekintene oket. Ezeket a meseket a “kivalasztott” nep csavaros eszu vezetoi es rabbijai irtak onmagukrol, hogy igy tudjanak uralkodni a tobbi nemzsido nepcsoportokon, melyeket a rabszolgaiknak es szolgaloiknak tekintenek, meg akkor is, ha ezt nyiltan nem ismerik el. Most ezek utan, amit ide leirtam, mondhatja barki ram: “Na ez sem fog a mennyek orszagaba kerulni”. Az ilyeneknek, a frizek kiralya, Redbad szavaival valaszolok. “Nem baj. Inkabb megyek a pokolra, testvereimmel, mint ellensegeimmel, a mennyek orszagaba !”