Hirdetés
Hirdetés

Holokausztmúzeumot alapítottak Bukarestben

Holokausztmúzeumot alapítottak Bukarestben Románia

Klaus Johannis államfő kihirdette csütörtökön a bukaresti holokausztmúzeum megalapításáról szóló törvényt.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök a holokauszt romániai emléknapja – a bukovinai deportálások kezdetének évfordulója – előestéjére időzítette a jogszabály nyilvános aláírását, amelyre a zsidó hitközség, illetve a román törvényhozás tagjait, a Bukarestben akkreditált külképviseletek vezetőit és a román közélet képviselőit is meghívta az elnöki hivatalba.

Az államfő beszédében rámutatott: a románok 30 éve véráldozattal vívták ki szabadságukat, és az a vágy vezérelte őket, hogy ne éljenek többé hazugságban. Márpedig az ország történetéhez a múlt felemelő és tragikus öröksége egyaránt hozzátartozik – tette hozzá.

A most megalapított múzeum segít megismertetni a zsidó közösség hozzájárulását az ország kultúrájához és fejlődéséhez, ugyanakkor a zsidók ellen elkövetett népirtás borzalmait is bemutatja. “A román állam következetességet tanúsít a holokauszt oktatásában, emlékének felidézésében és az antiszemitizmus leküzdésében” – mutatott rá Johannis.

A holokausztmúzeum megalapítását már mandátuma elején, 2015-ben támogatásáról biztosította Klaus Johannis államfő, a megfelelő épületet azonban csak többszöri próbálkozás után, idén sikerült kijelölnie a fővárosi önkormányzatnak. A Zsidók és a Holokauszt Nemzeti Történeti Múzeumát a Victoriei sugárút 218-as szám alatt, a Banloc-Goodrich gumiabroncsokat gyártó társaság 1943-46 között épült székházában rendezik be, ahol mintegy 8000 négyzetméternyi terület áll majd az intézményt állami költségvetésből működtető Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet rendelkezésére.

A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában. Bár a holokauszt által megtizedelt zsidóság túlnyomó része a kommunizmus és főleg a Ceauseșcu-diktatúra idején, illetve közvetlenül utána kivándorolt, és a legutóbbi népszámláláson már kevesebb mint négyezren vallották magukat zsidónak az országban, Romániában mostanában is előfordulnak antiszemita megnyilvánulások. Tavaly augusztusban gyalázkodó falfirkákat festettek Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és holokausztkutató máramarosszigeti szülőházának homlokzatára, idén áprilisban pedig több mint 70 sírkövet törtek szét a kelet-romániai Husi város zsidó temetőjében.

Az addig másokra mutogató, az országuk területén elkövetett atrocitásokat bagatellizálni próbáló bukaresti vezetők a 2000-es évek elején ismerték el: Romániában is volt holokauszt. Ion Iliescu akkori román államfő nemzetközi történészbizottságot bízott meg a romániai holokauszt tanulmányozásával, amelyet Elie Wiesel vezetett.

A Wiesel-bizottság 2004-ben közzétett, Romániában hivatalos dokumentummá vált jelentése a második világháborúban román fennhatóságú területeken elpusztult zsidók számát 280 és 380 ezer közöttire, míg az észak-erdélyi holokausztban elpusztultak számát 135 ezerre becsüli.

A román állam a NATO-csatlakozás küszöbén, a 2000-es évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidót öletett meg az 1941-44-es időszakban. Romániában ekkor alakult meg a holokausztkutató intézet is, október kilencedikét, a bukovinai deportálások kezdetének napját pedig 2004-ben a holokauszt romániai emléknapjává nyilvánították.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 9., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Magyarazza mar el nekem, valamelyik tortenelemszakos, hogy mit jelent az a szo, hogy antiszemitizmus. En rakerestem a net-en a szemitizmus szora, de ezzel kapcsolatosan semmit nem talaltam. Hogyan letezhet antiszemitizmus, amikor nem letezik szemitizmus. Az anti, a szo elejen az annyit jelent, mint ellenes, ellenzo, tagado, valami ellen dolgozo. Na most mar, ha letezik kommunizmus, akkor letezhetik antikommunizmus is. Tehat olyanok akik ellenzik a kommunizmust ! Ha letezik fasizmus, akkor biztosan letezik antifasizmus is, stb. ! De ha szemitizmus nem letezik, akkor hogyan letezik az antiszemitizmus ?! Ezt kernem, hogy magyarazza mar nekem “buta gojnak” el valaki, aki jartas a temaban, de lehetoleg ne a pajszosok kozul legyen az illeto, mert az ok mesejuket mar mindenki ismeri .

 • User
  Dátum: 2019. október 9., 17:06
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Az antiszemitizmus a zsidók elleni zsigeri gyűlöletet jelenti. Önnek, aki már nem tudom hányadszor írogat a “pajszosokról”, nem kell sokat magyarázni. De vigyázat, meg van írva: “Bizony, aki titeket (vagyis zsidókat) bánt, a szemem fényét bántja! ” Zak. 2:12

 • User
  Dátum: 2019. október 10., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egyetlen népcsoport van a földön amelyet nem lehet bírálni, őket a törvény erejével kell szeretni és tisztelni, ezt kivívták maguknak. A többiek kizárólag alárendelt szerepben lehetnek. Ha nem így cselekszel akkor rád sütik az antiszemita bélyeget, kirúgnak az állásodból és tönkretesznek.

 • User
  Dátum: 2019. október 10., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 2

  MAGYAR ÉRTELMEZŐ KÉZISZÓTÁROMBAN amit a MTV Nyelvtudományi Intézet adott ki , az antiszemitizmus = A fajelmélet alapján a zsidók ellen szitott gyűlölet , zsidóellenesség .

 • User
  Dátum: 2019. október 10., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Helyes. Most arra valaszoljon kerem, hogy mi a szemitizmus ? Mert ha letezik antiszemitizmus, akkor kotelezoen kell legyen szemitizmus is. Elore is koszonom, valaszat.

 • User
  Dátum: 2019. október 11., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Pedig letezik ellenrosszindulat es ellengyulolet is, csak ezt szeretetnek hivjak ! On meg mindeg nem valaszolt a kerdesemre. Mi a szemitizmus ?

  • User
   Dátum: 2019. október 13., 0:05
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Tényleg ennyire nehéz?
   Az antiszemitizmus (szemita-ellenesség), antiszemita előítélet (németül “antisemitische Vorurteile”) kifejezést 1860-ban használta először Moritz Steinschneider zsidó tudós (Leopold Zunzcal együtt a modern zsidó tudomány alapítója), mikor Ernest Renan „antiszemita előítéleteiről” beszélt. A kifejezés 1865-ben már szerepelt a porosz nagylexikonban. 1873-ban használta először Wilhelm Marr újságíró az antiszemitizmus kifejezést a zsidógyűlölet helyett.

   Tehat szemita ellenesseg. Szemita:
   Ernest Renan francia történész és filológus 1855-ben megjelent írásaiban fejtette ki azt, hogy a „szemitizmus” a szemita népek „szellemét” jelenti, amelyet negatívan értékelt az indogermán népek “szellemével” szemben. De Renan ezt a véleményét a Moritz Steinschneiderrel folyó vitában kezdetben nem a zsidók ellen fogalmazta meg, hanem általában a sivatagi szemita népek vallásai ellen, beleértve az iszlámot is. A szemita vagy sémi nyelvek közé olyan nagy történelmi, vallási és politikai jelentőségű nyelvek tartoznak, mint az akkád, az arab vagy a héber.

 • User
  Dátum: 2019. október 12., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ön tényleg azért nem tud aludni, mert nem határoztam meg, mi a szemitizmus? Inkáb gyakorolja az ellengyűlöletet, vagyis a szeretetet, amint helyesen következtetett, minden nép iránt, beleértve a zsidókat, a bibliai választott népet, amelynek most, az utolsó időkben kiemelkedő történelmi szerepe van és főleg lesz.

 • User
  Dátum: 2019. október 13., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Na ide akartam kilyukadni, amit az egyik kommentelo nagyon helyesen megfogalmazott, hogy a szemita nepek nem csak a zsidokat jelentik. A szemitizmus az iszlamra is ertendo. Tehat akkor az antiszemitizmus semmi keppen nem iranyulhat csak a zsidok ellen ! Ami pediglen a masik kommentelot illeti, a “kivalasztott”, ahogyan o nevezi sajatmagat es nepet, most valoban nagy tortenelmet ir maganak, ugy ahogyan pokhendien leirja ez a pajszos a hozzaszolasaban, de ami a jovot illeti, abban nem lennek ennyire bekepzelten biztos mint o, hogy a jovo tortenelmet is ok fogjak irni. Pajszoskaim, hamarosan eljon az az ido, amikor mindannyian rajosztok, hogy az altalatok nyomtatott fedezetlen dollar, NEM EHETO !

 • User
  Dátum: 2019. október 14., 7:07
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kedves uram, eltekintek az ön becsmérlő hangnemétől és -utoljára- megpróbálom érvekkel lecsillapítani indulatait. Pajszom soha nem voltam, pénzt soha nem nyomtattam, se fedezettet, se fedezetlent, munkámból éltem, keresztény ember vagyok- talán ön is annak mondja magát- ami Krisztus- követőt jelent. Krisztus pedig zsidó ember volt és a választott néphez tartozott. Isten kiválasztott egy kis népet, nem mintha az jobb lett volna, mint a többi, hanem azért, mert célja volt vele, hogy egy pogány világ közepette kinyilatkoztassa magát annak, és az által az egész világnak, és hogy végül abból a népből származzon a Messiás, Krisztus, a világ megváltója. Jézus soha nem tagadta meg gyökereit és megígérte, hogy visszajön oda, ahol élt, meghalt és feltámadt, azaz Jeruzsálembe. Ez lesz a történelem csúcspontja. Javasolom, olvassa az Evangéliumot, ha tiszta szívvel teszi, megérti. De bármelyik lelkész gondolom, részletesebben kifejti mindezt, ha felkéri. Legyen boldog!

 • User
  Dátum: 2019. október 14., 13:48
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Na es az on becsmerlo hangneme?! Az talan nem serto?! Amikor ilyen hangnemben szol, hogy” On tenyleg azert nem tud aludni, mert nem hataroztam meg, mi a szemitizmus?” stb. En nem onnek irtam, hogy penzt nyomtatott, olvassa el figyelmesebben amit irtam. “Pajszoskaim..”-tobbes szamban irtam, es az amerikai zsido bankarokra, a Rothschild-ekre celoztam ezzel, es nem onre. Ami pediglen a vallasi reszt illeti, hozzaszolasaban, inkabb hagyjuk e szep meset az ovodasoknak es a naiv embereknek. Volt az eletemben egy szep idoszak, amikor en is hittem e gyonyoru meset, de sajnos en mar ebben hinni nem tudok. Azt kijelentem, hogy Isten, valoban letezik, es e vilagot O teremtette, de a zsido meseben nem hiszek! Mea culpa ! Senkit nem akarok megserteni, sem a keresztenyeket, sem a zsidokat, de ami nekem nem tetszik ebben a vilagban, az, hogy egy ilyen egyszeru kerdesre is, hogy “mi a szemitizmus?” egyesek ilyen ingerlekenyekke es tamadokka valljanak. Es azt sem hiszem, hogy Isten, aki az embereket, embernek teremtette, es egyforman szerette, kivetelt tenne egy bizonyos nepcsoporttal es kivalasztottnak tekintene oket. Ezeket a meseket a “kivalasztott” nep csavaros eszu vezetoi es rabbijai irtak onmagukrol, hogy igy tudjanak uralkodni a tobbi nemzsido nepcsoportokon, melyeket a rabszolgaiknak es szolgaloiknak tekintenek, meg akkor is, ha ezt nyiltan nem ismerik el. Most ezek utan, amit ide leirtam, mondhatja barki ram: “Na ez sem fog a mennyek orszagaba kerulni”. Az ilyeneknek, a frizek kiralya, Redbad szavaival valaszolok. “Nem baj. Inkabb megyek a pokolra, testvereimmel, mint ellensegeimmel, a mennyek orszagaba !”

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 12., 21:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  1944 utan roman paramilitaris hordak 4 Korosmenti magyarlakta falu lakossagat irtottak ki (a legoregebb 82 eves, a legfiatalabb 2 eves volt). Az erintett falvak egyke Gyanta volt. Kivancsi vagyok, Iohannis mikor javasolna egy megemlekezest ezekrol az atrocitasokrol (es sok mas hasonlorol) is.
  MInden nep tortenelme tele van veres esemenyekkel (sajnos) es minden nep volt aldozat es kovetett el tomeggyilkossagot. Termeszetesen, ami a zsido nepet erte, az nagysegrendekkel mult felul minden mas haborus gaztettet.