Felhívás!

Hivatalos: Johannis népszavazást ír ki május 26-ára

Hivatalos: Johannis népszavazást ír ki május 26-ára Románia

Május 26-ára népszavazást ír ki – közölte Klaus Iohannis.

Az államfő csütörtök délután a Cotroceni-palotában jelentette be, hogy május 26-ára referendumot ír ki. “Ez így nem mehet tovább. A PSD folytatja az ostromot az igazságszolgáltatás ellen” – jelentette ki Johannis, aki szerint a Szociáldemokrata Pártnak fel kell hagynia az igazságszolgáltatás ellen indított támadásaival, és meg kell értenie, hogy az igazságszolgáltatást nem használhatja fel kénye-kedve szerint. Az állampolgároknak pedig szuverén joguk eldönteni, akarják-e hagyni, hogy a korrupció állampolitikává váljon, fogalmazott az elnök.

“Van néhány rendkívül egyszerű alapelv minden jogállamban és minden demokráciában, olyan értékek, amelyekért utcára vonultak az emberek, 1989 decemberében is, és az utóbbi két évben is. Egyértelmű, hogy a PSD igyekszik figyelmen kívül hagyni ennek igazságát. De van egy hírem számukra: többé már nem tehetik meg. Az igazságszolgáltatás nemzeti érdeket szolgáló kérdés, és az állampolgárok szuverén joga eldönteni, akarják-e vagy sem, hogy a korrupció állampolitikává váljon. Államelnöki kötelességem megkérni a népet, hogy május 26-án referendumon fejezze ki nemzeti érdekeltségű kérdésekben az akaratát. Muszáj hagynunk, hogy az állampolgárok döntsenek, mert ezek a dilettáns PSD-sek megrontották a kapott szavazat értékét, és saját érdekeiket szolgáló jogszabályok révén megpróbálják hibás útra téríteni a román államot. Felhívom a figyelmet, hogy ebben a kérdésben illegitim egy sürgősségi kormányrendelet kibocsátása az állampolgárok akaratának népszavazáson történő kinyilvánítását megelőzően” – mondta Johannis.

Az államfő nehezményezte, hogy “három nap sem telik el ilyen vagy olyan téren hozott sürgősségi kormányrendelet nélkül”, és ez egyrészt szembemegy az alkotmánnyal, másrészt az államhatalmak közötti demokratikus egyensúlynak sem kedvez. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy igazságügyi kérdésben hozott sürgősségi kormányrendelet sértené a parlament alkotmány által megszabott jogalkotói hatáskörét.

“A PSD kormányzási stílusát a dilettantizmus és hozzá nem értés jellemzi. Amikor ezek a jellemvonások összefonódnak azzal a szándékkal, hogy a bűnözők érdekében hozzanak jogszabályokat (még akkor is, ha pártvezetőkről van szó), akkor minden előzmény adott ahhoz, hogy Romániában bekövetkezzen egy katasztrófa” – vélekedett Johannis.

Az elnök azt is felrótta a nagyobbik kormánypártnak, hogy az állampolgárok szavazásra való buzdítása helyett külön szavazóhelyiségeket akar kialakítani az európai parlamenti választásokra és külön a népszavazásra.

“Miért félnek a referendumtól, PSD-s urak? (…) Hagyjanak fel azzal, hogy saját érdekeiket szolgálják a kormányzással, és forduljanak ismét a román állampolgárok felé” – üzente Johannis a nagyobbik kormánypárt képviselőinek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 29., 7:12
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A psd ből lőjjenek le párat a többi mehet előre! Megsporolnánk vagy 30 millió € a szavazással! A többi párt sem jó semminek! Gondoljanak a Pd re ba sescu& Boc 😁 lenyúlták pár éve a fizunk 25% át! Johannis?! Pnl?! Habzsolják a magyarokataz Irealitatea tv n stb keresztül!