Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Dan Vîlceanu az új pénzügyminiszter

FRISSÍTVE: Dan Vîlceanu az új pénzügyminiszter Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikus Bürója szerdán jóváhagyta Dan Vîlceanu parlamenti képviselő jelölését a pénzügyminiszteri tisztségre.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL országos vezető testületének ülése után Florin Cîţu kormányfő elmondta, hogy a javaslatot még a szerdai nap folyamán továbbítják az elnöki hivatalhoz. A minisztereket az alkotmány szerint az államfő nevezi ki.

A miniszterelnök közölte, hogy az ülésen a párt megyei szervezeti elnökeinek 70 százaléka jelen volt, és mindössze egy ellenszavazattal hagyták jóvá Dan Vîlceanu jelölését.

Dan Vîlceanu a BPN ülése után elmondta, lekötelező számára a párttársai bizalma, és szeretné mielőbb átvenni a hivatalát, hogy elvégezhesse a rá váró feladatokat. A miniszterjelölt meggyőződését fejezte ki, hogy jól fog együttműködni a kormányfővel.

A PNL elnöke, Ludovic Orban elmondta: az egyetlen ellenszavazat tőle származott. Ezt azzal indokolta, hogy nem volt ideje megvizsgálni Dan Vîlceanu alkalmasságát a pénzügyminiszteri tisztségre, mert a párt vezető testületének ülését „sebtében” hívták össze. „Az ellenszavazatommal fejeztem ki fenntartásaimat a jelölésével szemben” – magyarázta a politikus.

A pénzügyminiszteri tisztség Alexandru Nazare leváltásával üresedett meg. A minisztériumot ügyvezetőként jelenleg a kormányfő irányítja.

FRISSÍTÉS: Aláírta az államfő Dan Vîlceanu kinevezését

Aláírta szerdán Klaus Iohannis államfő a Dan Vîlceanu pénzügyminiszteri kinevezéséről szóló rendeletet.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a pénzügyi tárca új vezetője szerdán 17.30-kor teszi le az esküt a Cotroceni-palotában tartandó ceremónián.

FRISSÍTÉS 2: Letette a hivatali esküt Dan Vîlceanu

Letette szerdán a hivatali esküt a Florin Cîţu vezette kabinet új pénzügyminisztere, Dan Vîlceanu.

Az eskütételi ceremóniát a Cotroceni-palotában tartották, Klaus Iohannis államfő jelenlétében.

Az eseményen az államfő mellett részt vett a két házelnök, Anca Dragu és Ludovic Orban, valamint Florin Cîţu miniszterelnök is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük