Hirdetés
Hirdetés

Tálib ígéret: senkinek sem esik bántódása Afganisztánban

Tálib ígéret: senkinek sem esik bántódása Afganisztánban Külföld

A tálibok békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében – mondta kedden Zabihullah Mudzsáhid szóvivő az afganisztáni hatalomátvételük utáni első sajtótájékoztatón.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem akarunk sem belső, sem külső ellenségeket” – közölte Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő. Mudzsáhid kijelentette továbbá, hogy a nőknek lehetőségük lesz dolgozni és tanulni, és „nagyon aktívan vehetnek részt a társadalomban, de csakis az iszlám törvények keretein belül”. Hozzátette: a nők dolgozhatnak egyebek mellett az egészségügy, az oktatás területén.

A szóvivő szerint a tálibok nem akarnak megtorlást alkalmazni korábbi katonákkal és a korábbi, nyugati támogatású kormány tagjaival szemben. Hangsúlyozta, hogy amnesztiát biztosítanak az afgán kormányerők tagjainak, valamint a nemzetközi erőkkel együttműködő vállalkozóknak és tolmácsoknak. „Senki sem fogja bántani őket, senki sem fog kopogtatni az ajtajukon” – mondta. A tálib harcosok nem léphetnek be senki házába engedély nélkül – tette hozzá.

A szóvivő azt ígérte, hogy a kormányban minden fél képviseltetheti magát. Mudzsáhid közlése szerint a magántulajdonban lévő médiumok továbbra is szabadon és függetlenül működhetnek Afganisztánban, mindazonáltal – miként hangsúlyozta – az újságírók munkájuk során nem sérthetik meg a nemzeti vagy iszlám értékeket.

A tálib szóvivő egyúttal megismételte a mozgalomnak azt az ígéretét, amely szerint a külföldi nagykövetségek biztonságban lesznek, és senkinek sem esik bántódása Afganisztánban. Mudzsáhid az elmúlt napokban Kabulban kialakult káoszért az előző kormány alkalmatlanságát tette felelőssé.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A radikális iszlamisták vasárnap bevették a fővárost, Kabult is. Nem sokkal ez előtt Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük