Felhívás!

Hétfőtől korlátozások lesznek az A1-es autópálya két szakasza között

Hétfőtől korlátozások lesznek az A1-es autópálya két szakasza között Románia

Hétfőtől korlátozásokat vezetnek be a dél-erdélyi A1-es autópálya két megépített szakaszát összekötő DN68A országúton – közölte a temesvári regionális útügyi igazgatóság.

Az országút 15 kilométeres Mardzsina (Margina) – Holgya (Holdea) szakaszára július 10-ig nem hajthatnak rá a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett tömegű járművek. Kivételt a személyszállító és élő állatokat szállító járművek képeznek. A hegyek közt kanyargó országút azt követően került kritikus állapotba, hogy az A1-es autópálya elmúlt években történt újabb szakaszainak az átadása után az autópályára tevődött át a forgalom nagy része, és a hiányzó autópálya-szakaszt ez az út pótolta.

Az útügyi igazgatóság közlése szerint az érintett szakaszon az országút teljes rehabilitációját végzik, és csak egy sávon, váltakozó irányban lesz lehetséges a közlekedés 30 kilométer/óra sebességkorlátozás mellett. Mivel a Mardzsina és Holgya között nem épült meg az autópálya, és más út nem halad az országúttal párhuzamosan, csak nagy kitérővel lehet elkerülni az érintett útszakaszt.

Az útügyi igazgatóság azt javasolja, hogy a Csanádpalota-Nagylak 2 autópálya-határátkelőhelytől Bukarest felé tartó teherforgalom Lugos, Karánsebes és Hátszeg érintésével egy 180 kilométeres hurok megtételével kerülje ki az érintett szakaszt, és Piskinél (Simeria) térjen vissza az autópályára.

Alternatív megoldásként javasolja a Maros völgyén haladó E68-as európai út 130 kilométeres szakaszát Arad és Marosilye között. A Bukarest irányából a határ felé tartó teherforgalom számára kimondottan ez utóbbi változatot ajánlja. A kerülőutakat a személygépkocsi-forgalomnak is ajánlja a hatóság.

A dél-erdélyi A1-es autópályából a magyar-román államhatártól Nagyszebenig csupán a Mardzsina és Holgya közötti kilenc kilométeres szakasz nem épült meg. Az alagutat is magában foglaló, problémás hegyi szakasznak 2016-ra kellett volna megépülnie, de a román állam felbontotta a szerződést az olasz építővel, amely 2013-ban elnyerte a munkát. A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) honlapján elérhető interaktív térképen az szerepel, hogy jelenleg az útépítés a tervező és a kivitelező cég pályázat útján történő kiválasztása szakaszában van.

Egy évvel ezelőtt Lucian Bode akkori szállításügyi miniszter azt közölte, hogy a hiányzó pályaszakasz szerencsés esetben is csak 2024-re készülhet el.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 10., 22:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A jósok szövegei a siker függvényei. Noha az 1 – es autópálya, mely eddig a legjobban sikerült, néha mégis zárást szenved. A tavaly őszön a közlekedésre átadott pálya még ma sem hibátlan. Ajánlok Az erdélyi szakaszon 40 András kereszthez való faanyagot, amelyre szerény ruházatba tegyék közszemlére azokat, amitől ez a sikátor még ma sem működik. Érdekeltek tudomására, a vasúti átkelőkre is van javaslatom. Vállalkozásom indult csomagolt bivalyfing csomagolására. Fogyasztásra ajánlom.

 • User
  Dátum: 2021. május 10., 22:21
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A hivatalok hozzáértéséről sokat lehetne regélni, néhány autó, amelyben 5ÖT utas utazhat, 350 kilogrammal lesz nehezebb, ha ez az öt utas pucéron fedélzetre száll. Ha valaki egy karikás bőrönddel jön, akkor hányan nem ülnek be ebbe az ördögszekérbe? Háver, katonaság óta 83 kilogramm a megállapítható tömegem, a mi autónkon egy személlyel kevesebb közlekedhet .

 • User
  Dátum: 2021. május 10., 22:22
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Bode nagyon értette a dolgát. A kommunisták terelő térképei szerint hitte, hogy helyenként értelmetlen utat konstruálni. Mindenki menjen, amerre lát.