Felhívás!

Hazatelepítését kérte Vuhanból egy román állampolgár

Hazatelepítését kérte Vuhanból egy román állampolgár Románia

Hazatelepítését kérte a nagykövetségtől a tüdőgyulladást okozó újfajta koronavírus által sújtott kínai régióban, Hubei tartományában levő Wuhan városból egy román állampolgár, további két román pedig, aki a térség egy másik településén tartózkodik, kapcsolatban áll a külügyminisztériummal munkáltatójukon keresztül.

A külügyminisztérium (MAE) hangsúlyozza, hogy a Wuhanban tartózkodó román állampolgár kérte hazatelepítését, adatait pedig elküldték és regisztrálták már az európai intézményeknél és a partnereknél, megkönnyítendő az utazását Romániába.

Ami a másik két román állampolgárt illeti, Románia pekingi nagykövetsége “folyamatosan tartja a kapcsolatot munkáltatójukkal és a kínai hatóságokkal a legjobb hazatelepítési módszer megtalálása érdekében, tekintve, hogy a térségben korlátozásokat vezettek be a kínai hatóságok”, szögezi még le a MAE.

Románia pekingi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll a három román állampolgárral, illetve az Európai Unió (EU) Kínában akkreditált diplomáciai testületeivel.

A külügyminisztérium tartja a kapcsolatot a többi Uniós ország külügyi tárcájával és az illetékes európai hatóságokkal, és hangsúlyozza, támogatást tud nyújtani a hazatelepítést kérő román állampolgároknak.

A tüdőgyulladást okozó újfajta koronavírus terjedése miatt a Kína Hubei tartományában levő Wuhanba tervezett látogatások elhalasztását javasolja a román külügyminisztérium.

A szaktárca ugyanakkor azt ajánlja a már Kínában tartózkodó román állampolgároknak, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat, kerüljék az olyan helyeket, ahol élő vagy elpusztult állatokkal kerülhetnek közvetlen érintkezésbe, és kerüljék a beteg személyeket, legfőképpen azokat, akiknél légúti fertőzésre utaló tüneteket észlelnek.

A Kínában tartózkodóknak javasolják továbbá, hogy szigorúan tartsák be a helyi hatóságok utasításait és ajánlásait; kövessék a helyi médiát, hogy időben értesüljenek, melyek a betegség által leginkább érintett területek, amelyeket kerülni kell; kössenek utazási, egészségügyi és életbiztosítást.

A koronavírussal való fertőződés megelőzéséről a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ honlapján (www.cnscbt.ro), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (http://ecdc.europa.eu) weboldalán lehet bővebb információkat találni.

A Kínában tartózkodó román állampolgárok a következő telefonszámokon fordulhatnak konzuli segítségért: Románia pekingi nagykövetsége: +861065323616; Románia Hong Kong-i főkonzulátusa: +85225233813, +85225233817; Románia sanghaji főkonzulátusa: +862162701146.

A külügyminisztérium javasolja még a beijing.mae.ro, a shanghai.mae.ro, a hongkong.mae.ro, az ec.europa.eu/consularprotection, a www.mae.ro weboldalak követését, ugyanakkor felhívja a külföldre utazó román állampolgárok figyelmét a Călătoreşte în siguranţă applikációra, amelyen utazási tanácsokat kaphatnak, illetve az SMS-es riasztószolgálatra, amelyet az Egy SMS megmentheti az életedet elnevezésű kampány keretében indítottak.

Kína kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy az új koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében halasszák el külföldi kiszállásaikat. A kínai hatóságok ugyanakkor hétfőtől leállították az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt.

A Kína központi részén, Wuhanban decemberben megjelent, tüdőgyulladást okozó újfajta koronavírus eddig legalább 4500 megbetegedést idézett elő és 106 halálos áldozatot szedett az országban. A világ más országaiban további ötven megbetegedést jegyeztek.

Hatszáz európai akar hazatérni Kínából

Közel 600 európai uniós állampolgár akar hazatérni Kínából az új koronavírus terjedése miatt – közölte szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság.

„Mintegy hatszáz olyan uniós állampolgár tartózkodik Kínában, akik el szeretné hagyni az országot, de jelenleg ezt nem tudják megtenni” – közölte Janez Lenarcic válságkezelési biztos.

Az érintettek Ausztria, Belgium, Bulgária, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország állampolgárai – tette hozzá a biztos. Egyes uniós tagállamok még nem közöltek valamennyi információt az állampolgáraikról.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy hét magyar szeretne hazatérni Kínából.

Több légitársaság felfüggesztette a kínai járatait

Szerdán egy amerikai repülőgép mintegy 200 amerikai állampolgárt szállított haza Vuhanból. A gép a kaliforniai Riverside-ban lévő katonai támaszpontra szállt le. Az amerikai kormányzat által kimenekített utasokat az amerikai egészségügyi hatóságok megfigyelik.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa szerdán bejelentette, hogy felfüggeszti kínai járatait, miután négyen megbetegedtek a koronavírustól Bajorországban. A járatok törlése február 9-ig érvényes, míg a Lufthansa leányvállalatai, a Swiss Air és az Austrian Airlines kínai járatai még egyszer felszállnak, de ennek időpontját a vállalat nem közölte. A Hongkongba tartó járatok továbbra is közlekednek.

Leállította valamennyi kínai járatát a British Airways brit és az Americain Airlines amerikai légitársaság is. A brit légitársaság Sanghajba és Pekingbe közlekedtet járatokat.

A repülést azután függesztették fel, hogy a brit külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne utazzon Kínába. A figyelmeztetés Hongkongra és Makaóra nem vonatkozik. A Finnair finn légitársaság március végéig felfüggesztette pekingi és nankingi járatait.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.