Felhívás!

Havazott az éjszaka Hargita megyében; három országúton csúszásgátlót szórtak le

Havazott az éjszaka Hargita megyében; három országúton csúszásgátlót szórtak le Románia

Több helyen is havazott az éjszaka Hargita megyében; három országútszakaszon megelőzésképpen csúszásgátló anyagot szórtak le.

A brassói regionális útigazgatóság tájékoztatása szerint összesen mintegy 12 tonna sót szórtak le az útkarbantartók Hargita megyében a 12C jelzésű országúton, a Gyilkos-tó környékén, a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű úton, illetve a 13B jelzésű országúton, a Bucsin-tető térségében.

Hargitafürdőn – ahova minden évben korábban beköszönt a tél, mint a megye más térségeibe – lehullott az idei első hó. Itt már vasárnap este elkezdett szállingózni a hó, hétfő reggelre mintegy 5 centiméteres hóréteg alakult ki.

A megye lakói már hozzászoktak a hosszú és fagyos telekhez. 2018-ban szeptember 25-én havazott először Hargita megyében, a Gyilkos-tónál és a Madarasi Hargita térségében.

A Radnai-havasokban négy centiméteres hóréteg alakult ki

Négy centiméteres hóréteg alakult ki az éjszaka folyamán a Radnai-havasokban; Máramaros megyében a hőmérséklet a hegyvidéken és a síkvidéken is fagypont alá csökkent – nyilatkozta hétfő reggel a sürgősségi helyzetekben összeülő megyei bizottság elnöke.

Dan Bucă szerint a Radnai-havasokban a hóréteg vastagsága meghaladja a 4 centimétert, a Gutin-hegység közelében fekvő Aknasugatag (Ocna Şugatag) településen pedig mínusz 1 Celsius-fokot mértek hétfő reggel. Hasonlóan hideg volt a megye több más településén is.

A közúti közlekedést ugyanakkor köd nehezítette, amely miatt a látótávolság 200 méter alá csökkent.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hótérképe szerint a legvastagabb, 17 centiméteres hóréteg a Bâlea tónál és a Ceahlău Toaca-csúcson alakult ki. 4 centiméteres hóréteg fedi ugyanakkor a Kovászna megyei Lakóca-csúcsot is.

A Transzfogarasi úton kötelező a téli gumi használata

A Transzfogarasi úton kötelező a téligumi-használat, az úttestet már csúszásmentesíteni kell – hívja fel a gépkocsivezetők figyelmét a rendőrség.

“A magasan fekvő térségekbe már beköszöntött a tél. A 7C jelzésű Transzfogarasi utat hó borítja, be kellett vetni a hókotrókat” – tájékoztat közleményében a Szeben megyei rendőr-főkapitányság, hozzátéve, hogy ezen az útszakaszon már kötelező a téli gumiabroncsok használata.

A gépkocsivezetőknek azt javasolják, hogy mielőtt útra kelnek, tájékozódjanak az időjárási körülményekről és az útviszonyokról a következő telefonszámok valamelyikén: 9360, 3157566, 3186609 vagy 3186631.

November 1-jéig még a Transzfogarasi úton is el lehet jutni a Bâlea-tóig, e dátum után azonban a Bâlea-vízeséstől csak felvonóval közelíthető meg a tó.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.