Felhívás!

Három jelölt száll versenybe a szenátuselnöki tisztségért

Három jelölt száll versenybe a szenátuselnöki tisztségért Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Teodor Meleşcanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Alina Gorghiu és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által javasolt Ion Popa száll versenybe kedden a szenátuselnöki tisztségért a felsőházban.

A 68 tagot számláló PSD-frakció Teodor Meleşcanut, az ALDE szenátorát támogatja.

A liberális frakció által a tisztségbe javasolt Alina Ghorghiu 25 szavazatra számíthat a PNL, 13 voksra a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve 9 szavazatra az RMDSZ részéről.

Az ALDE által javasolt Ion Popát 11 párttársa és a Pro Románia 3 szenátora támogatja.

A felsőház szabályzata értelmében az elnököt titkos szavazás során választják meg a jelöltek közül az ülésen jelen levő szenátorok. Az a jelölt nyeri el a tisztséget, aki az első körben megeszerzi a jelen lévő szenátorok szavazatainak többségét.

Călin Popescu-Tăriceanu volt szenátuselnök szeptember 2-án mondott le tisztségéről, miután az ALDE kilépett a kormánykoalícióból.

Tăriceanu: az ALDE nem támogatja Meleşcanut

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem támogatja Teodor Meleşcanu jelölését a szenátuselnöki tisztségre, és ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről jelölteti magát, össze fogják hívni a párt politikai vezetőségét, jelentette ki kedden Călin Popescu Tăriceanu pártelnök.

Emlékeztetett, hogy alakulata úgy döntött, Ion Popát támogatja a szenátuselnöki tisztségre.

“A házszabályzat nagyon világosan kimondja: minden frakció csak egy valakit jelölhet” – nyilatkozta Tăriceanu a szenátus székhelyén.

Arra a kérdésre, hogy kizárják-e a pártból Teodor Meleşcanut, ha jelölteti magát, Tăriceanu kifejtette: az ALDE statutúmába foglaltak értelmében össze fogják hívni a politikai tanácsot, amely javaslatot fogalmaz meg az ügyben, majd ezt az állandó küldöttgyűlés elé terjeszti és ez a fórum fog dönteni.

“Az ALDE döntő többséggel, két tartózkodás mellett úgy határozott, hogy kilép a kormányból, és ezt a döntést minden kollégának tiszteletben kell tartania. Mindenki, aki másfajta játszmába kezd, saját felelősségre teszi” – szögezte még le az ALDE elnöke.

Hozzátette, Meleşcanu azt mondta, hogy vállalja a jelöltetést, de nem lép ki az ALDE-ból.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 10., 17:12
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Abba a primitivek altal lakott Romaniaba szavazhattok ti barkire, mert nektek mar ugyis annyi. Ti mar csak egy kirabolt gyarmat maradtok eletetek vegeig. Amikor majd elfogynak az erdok, kifogy a foldgaz es a koolaj a Fekete-tengerbol, elfogy a szen ,rez, az arany es egyeb asvanykincs a hegyeitekbol, majd akkor fogtok ti nagyot bamulni, hogy kit is hittetek ti a szovetsegeseteknek es a baratotoknak. Mert miutan a gatyatok sem lessz mar a tietek, ezek a szovetsegesek ugy eldobnak titeket mint egy darab hasspapirt, miutan jol kitoroltek veletek a hatso feluket.