Felhívás!

Másodpercek alatt öl a mérgező alga a francia partokon

Másodpercek alatt öl a mérgező alga a francia partokon Külföld

A szakértők szerint néhány másodperc alatt végezhet az élőlényekkel a mérgező alga, és emiatt hat francia tengerparti szakaszt is lezártak a nyáron.

Az algából mérgező gáz szabadul fel, ha rálépnek, így a tengerparton sétáló egyszerűen elvesztheti eszméletét, majd a légzése is leáll – olvasható a Sky News híreiben.

A mérgező algától a jelentések szerint már három ember életét vesztette, és rengeteg állat – köztük kutyák, vaddisznók és lovak is – elpusztultak, miután a hidrogén-szulfidot belélegezte.

Júliusban egy 18 éves kagylót gyűjtő férfi és egy 70 éves nyugdíjas halt meg egy hét leforgása alatt két különböző tengerparton.

Andre Ollivro, a gyilkos alga elleni kampány vezetője szerint a partok olyanok lettek, mint az aknamezők. Az első lépésnél még nem történik semmi, a másodiknál azonban halálos mennyiségű hidrogén-szulfid szabadul fel, ami azonnal végez az áldozattal. Ollivro úgy véli, a probléma arra vezethető vissza, hogy a kormány nem korlátozza a gazdaságok nitrátkibocsátásának mennyiségét.

A mérgező alga már az 1970-es évektől kezdve problémát jelent, és az első botrány még 1989-ben volt, amikor egy kocogót találtak holtan a parton, de halála okát nem szándékozták nyilvánosságra hozni.

A tudósok véleménye alapján a mérgező alga elterjedése Bretagne mezőgazdasági iparához köthető, amelybe a sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztés is beletartozik.

Az állatok hulladékából és a műtrágyából származó nitrátok és foszfátok bekerülnek a tengervízbe, és ezzel elősegítik a káros algák virágzását.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások