Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Halljuk egymást! – Egyedül élő időseknek segít az RMDSZ nőszervezete

Halljuk egymást! – Egyedül élő időseknek segít az RMDSZ nőszervezete Románia

Telefonos segítő szolgálatot indít az RMDSZ nőszervezete a Halljuk egymást! program keretében – tájékoztat a szövetség csütörtöki közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint a kezdeményezés célja, hogy megelőzzék a bezártság okozta elmagányosodást, hogy a szépkorúakat hiteles forrásból tájékoztassák. Emellett fontos szempont az is, hogy amennyiben valaki komolyabb problémákkal szembesül, de nem jelzi ezt a hatóságok vagy szakemberek felé, annak lehetőséget adjanak, hogy hozzáértő segítségnyújtásban részesüljön.

Az RMDSZ nőszervezete elsősorban azoknak az időseknek a helyzetén szeretne könnyíteni, akik családja nem él itthon, vagy nem használnak számítógépet, internetet, esetleg nem értesülnek a helyi segítő lehetőségekről.

„Most rajtunk a sor, hogy visszaadjuk a törődést, és az idős emberekre odafigyeljünk. Ha szemtől szemben nem is tudunk, de legalább telefonon mellettük legyük, biztassuk, támogassuk őket” – vallják a közlemény szerint a szervezők. „Nagyon fontos, hogy pótoljuk azt a figyelmes, érdeklődő, barátságos hangot számukra, amely a kijárási tilalom idején az elszigeteltség miatt hiányzik a mindennapokból” – teszik hozzá.

A program lényegét képező segítő beszélgetés nem minősül terápiás beszélgetésnek vagy lelkisegély-szolgálatnak. A cél a tájékoztatás, amely szakemberek által összeállított útmutató alapján történik. A projekt önkéntesei rendszeresen telefonálnak az ezt igénylő időseknek, akiket nem csak meghallgatnak, de naprakész információkkal is ellátnak. Fontos, hogy minél több idős ember érezze: nincs egyedül, megoszthatja másokkal gondjait, meghallgatja őt valaki. A projekt első körben kilenc megyében indul.

Az RMDSZ nőszervezete önkéntesek jelentkezését várja, akik szeretnének részt venni a projektben és szívesen kapcsolatot teremtenek a szépkorúakkal. Jelentkezni online az űrlap kitöltésével lehet. Azok az idősek, akik igénylik a szolgáltatást, Bogya Anna, az RMDSZ nőszervezete ügyvezető elnökénél jelentkezhetnek hétköznaponként 10 és 13 óra között a 0756 322 006-os telefonszámon.

„Amennyiben ismer egyedül élő idős személyt, küldje el az illető nevét és telefonszámát üzenetben a Nőszervezet Facebook oldalára. A szervezet munkatársai gondoskodnak a további teendőkről. Figyeljünk az idősekre! Itt az idő, hogy meghalljuk és meghallgassuk egymást!” – zárul a közlemény.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások