Felhívás!

Gyermekeket keresnek

A Román Rendőrség központi nyilvántartásában a hét elején 512 kiskorú szerepelt eltűnt személyként, a szüleik, rokonaik, gyámjaik bejelentései alapján. Az 512-ből 298 lány. Sok a friss bejegyzés, de olyan esetek is vannak az adattárban, hogy az eltűnést 5-10 vagy még több évvel ezelőtt jegyzeték.

A dél-romániai Ialomița megyében például 36 évvel ezelőtt eltűnt 4 éves kislány ügye mindmáig tisztázatlan, a csíkszeredai Simona 9 éves volt, amikor 2005 decemberében eltűnt, valószínűleg az utcáról elrabolták. A statisztikák azt mutatják, az eltűntnek nyilvánított kiskorúak ügyének jelentős hányada alig néhány nap alatt kedvezően megoldódik, a gyermek “előkerül”. Sajnos, minden évben előfordultak tragédiák, ahol az eltűnt, eltévedt gyermek végzetes balesetet szenvedett, vagy pedig bűncselekmény áldozata lett, ahogyan történt a dél-romániai Caracalban.

Tavaly országszerte 3600 eltűnt, elveszett, a családi otthonból ismeretlen helyre távozott, illetve otthonról szokatlanul hosszú ideig (órákig, napokig, hetekig) hiányzó kiskorú neve került a rendőrségi adattárakba. Nagyon sok esetben lelki sérelem, szülői büntetéstől való félelem, szerelmi csábítás vagy másféle kalandvágy állt az ilyen esetek hátterében, a rendőrök némelyike részint ezért gyanakvó és minimalizáló, amikor eltűnést kell kivizsgálni. A kétkedések másik oka az, hogy évente elképesztően sok hamis telefonhívást, ugratást, indokolatlan segélykérést jegyeznek a 112-es sürgősségi telefonközpontokban.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.