Felhívás!

Gyermekek tízezreinek segítettek

Gyermekek tízezreinek segítettek Románia

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete elismeréssel illette és követendő példaként méltatta a kolozsvári székhelyű ALOPEDI telefonos egészségügyi szolgálatot.

Az ALOPEDI tulajdonképpen orvosi tanácsadói zöld vonal, a 0364-917-es telefonszámon lehet elérni a központot, amely a Sürgősségi Gyermekkórház és Klinika keretében működik. Egy ideje már nemcsak Kolozsvárról fogadnak bejelentkezőket, hanem Erdély és Románia egész területéről, de akár külföldről is! A hét évvel ezelőtti üzembe helyezése óta a központ több mint 65 ezer gyermeknek nyújtott telefonos segítséget a szüleik és gyámjaik által.

A tanácsadói csapat közel negyven szakorvosból áll. A szolgálat működési elve szerint az éppen szolgálatot teljesítő orvosok a bejelentkezőknek olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek alapján eldönthetik, hogy sürgősségi esetről lehet-e szó, a kis páciens kórházi beutalást, klinikai kivizsgálást igényel-e, vagy pedig a szülők az otthonaikban is alkalmazhatnak egyszerű gyógymódokat (például hűlés, hasmenés stb. esetén). Előfordul, hogy a tanácsadó elmondja, a szülő mit tehet addig, amíg a gyerek családorvoshoz vagy klinikai szakorvoshoz kerül. Az egészségügyi szolgálat már eleve nagyon hasznosnak, sikeresnek bizonyult, és hatékonyságát erősítették a tavalyi év váratlan körülményei, a koronavírus-járvány okozta betegellátási nehézségek, kórházi, klinikai korlátozások. Az ALOPEDI voltaképpen beágyazta, bejáratta a “távgyógyítás” alternatív módszerét. Az Egészségügyi Világszervezet modellértékűnek nevezi a kolozsvári székhelyű egészségügyi szolgálatot, szolgáltatást.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.