Felhívás!

Szintet lépne a levéltár

Szintet lépne a levéltár Románia

Románia Országos Levéltára (Arhivele Naționale) két hangzatos terv megvalósításán dolgozik ebben az  esztendőben. Egyik az EVITALA-proiekt, ennek lényege az, hogy egységes adatbázisba gyűjtenének sok-sok olyan nyilvántartást, ami kutatók, újságírók, egyetemisták, különféle ágazatok szakemberei számára lenne könnyen elérhető.

A digitális adatbázis egy részét közvetlenül is lehet majd tanulmányozni, egyszerű internetfelhasználói műveletekkel, más részek csak a regisztráció szabályaival lesznek elérhetők.

Különleges értékűnek és sokak számára hasznosnak, izgalmasnak ígérkezik az Országos Levéltár EANR jelű projektje. Ez egy olyan adatbázis lesz – ha sikeresen elkészül -, amely több mint 400 év (!) lakosság-nyilvántartási adatait gyűjti egy digitális regiszterbe. A tervről beszámoló hírforrás nem részletezi, hogy területileg hogyan fognák át a mai Románia egészét, lévén, hogy az 1600-1700-as években még a két román fejedelemség (Moldva, Havasalföld) is különálló tartomány volt, nem beszélve Erdélyről, amely alig száz éve tartozik Romániához. Tény az, hogy az EARN-adattár ma élő személyek millióinak nyújthat lehetőséget arra, hogy családfáját tanulmányozza évszázadokra visszamenőleg.

A digitális (internetes) adatbázis elkészítéséhez elsősorban nyilván a mai romániai Országos Levéltár karton- és papíralapú anyagát használják.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. január 26., 20:33
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A lakosság nyilvántartó intézmény nem létezik 400 éve. Az egyházi és polgári anyakönyvek digitalizásáról van szó. Moldvában és Havasalföldön Cuza idejében, Magyarországon 1895-ben vezették be a polgári anyakönyvezést. Az egyházi anyakönyveknél vegyes a kép, semmi esetre nem lesz teljes és átfogó ama 400 év.