Felhívás!

Gyerekeket beszervező volt szekus tisztek ellen indulhat bűnvádi eljárás

Gyerekeket beszervező volt szekus tisztek ellen indulhat bűnvádi eljárás Románia

A büntetőeljárás megindítására irányuló megkereséssel fordult a katonai ügyészséghez a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) a kommunista diktatúra évei alatt gyerekek ezreit beszervező szekus tisztek ügyében.

A CNSAS in rem eljárást indítványoz béke és emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények gyanújának kivizsgálására. A feltételezett bűntetteket a kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté, valamint az egykori milícia több tisztje követte el, túlnyomórészt a kommunista diktatúra utolsó két évtizedében, amikor kiskorúak ezreit szervezték be besúgóként.

“Ezek a visszaélések, amelyeket az alkotmányt és a polgári jogokat védeni hivatott állami intézmények alkalmazottai követtek el, rendszeresek voltak, és kiskorúak nagyszámú csoportját érintették, ami indokolttá teszi ráirányítani a közvélemény és az igazságszolgáltatás figyelmét ezekre az intézkedésekre” – áll a CNSAS közleményében.

A testület elküldte a főügyészségnek a kiskorúak beszervezésében érintett tisztek szakmai adatait, a CNSAS levéltárából származó bizonyító dokumentumokkal együtt.

Korábbi ülésein a CNSAS Kollégiuma 696 iskoláskorú gyereket beszervező 43 szekus tiszt dokumentációjának elküldését hagyta jóvá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.