Felhívás!

Gyalogtúra Erdély határain

Gyalogtúra Erdély határain Románia

A Beszterce-Naszód megyei Borgótiha község Kőfarka falujában alakult Tasuleasa nevű  természetjáró, természetvédelmi egyesület (ügyvezető igazgató: Székely Anna) olyan gyalogtúra-útvonal kijelölésén dolgozik, amely voltaképpen teljesen fedné a Kárpátok vonulatának romániai részét.

Mégpedig úgy, hogy végigvezetne a néhai három történelmi tartomány – Erdély, Moldva, Havasalföld – határain, bizonyos övezetekben pedig “behatolna” Erdély tájaira. A két végpont (Bukovina és Bánság-közeli Duna-kanyar) közötti távolság megközelíti az 1000 kilométert. Az egyesület tagjainak eltökélt szándéka, hogy ne csak virtuálisan, azaz ne csupán térképen jelöljék ki a teljes útvonalat, hanem terepen tájékozódva, mindenütt a legbiztonságosabb, járhatóbb szakaszokat ajánlhassák az érdeklődőknek. Ilyen szempontból ez ideig a távnak körülbelül felét sikerült kijelölni, idénre még legalább 300 kilométert terveznek.

A Via Transilvanica elnevezést viselő és a népek, kultúrák barátságát hirdető majdani túraútvonal lelkes népszerűsítője Tibi Useriu, az extrém sportok világhírű alakja, az Északi-sarki, antarktiszi stb. maratonok rendszeres résztvevője, a 6633 Arctic Ultra háromszoros győztese (jelenleg a 490 kilométeres Yukon Arctic Ultra versenyen szalad és gyalogol). A 45 éves kiváló sportoló lakhelye és fő edzőközpontja Borgótiha község övezetében van, az említett egyesület egyik mozgatója. Az egyesület alapítója éppen a fivére, Alin Uhlmann Useriu.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.