Felhívás!

Gheorghiţă: jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés előfordulása az egészségügyi dolgozók körében

Gheorghiţă: jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés előfordulása az egészségügyi dolgozók körében Románia

Az elmúlt 4 négy hét során az oltásnak köszönhetően jelentősen, 87,7%-kal csökkent a koronavírus-fertőzés incidenciája az egészségügyben és a szociális rendszerben dolgozók körében – jelentette ki kedden Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Az egészségügyben és szociális ellátó rendszerben dolgozó mintegy 250.000 személynek 89,96%-a február 14-éig megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát, 98,84 százalékukat pedig beoltották az első dózissal. Az oltások nyomán az elmúlt négy hétben jelentősen, 87,7%-kal lecsökkent az incidencia a két területen dolgozók körében; az egy hét alatt regisztrált új esetek száma megközelítőleg 500-ról 50 alá csökkent ebben az időszakban – magyarázta Valeriu Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Az idősotthonok lakóinak és az itt dolgozó személyzetnek (megközelítőleg 49.000 személy) 56,45%-át már mindkét dózissal immunizálták, 86,67% pedig megkapta az első dózist; az esetek száma pedig több mint 65%-kal csökkent az elmúlt négy hétben, számolt még be a katonaorvos.

Mintegy 3500-3600 személy fertőződött meg az oltóanyag első adagának felvétele után

Ez idáig 3500-3600 személy fertőződött meg a koronavírussal az oltóanyag első adagának felvételét követően – nyilatkozta a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint ez a fő oka annak, hogy ezek a személyek nem jelentkeztek a második dózisra. Arra is volt példa, hogy a második adag beadását követően kapták el a koronavírust, az ilyen esetek száma azonban nagyon alacsony – magyarázta.

A szakember arról is beszélt keddi sajtótájékoztatóján, hogy az eddig kiosztott oltóanyagok 0,2 százaléka, azaz 2273 dózis veszett kárba. Ez az arány jóval elmarad a vonatkozó kormányhatározatban megszabott 10 százaléktól, és kisebb a CNCAV által felvállalt 0,5 százaléknál is – nyomatékosította.

Eddig 1.560.509 adag vakcinát kapott Románia

Románia ez idáig összesen 1.560.509 adag koronavírus elleni oltóanyagot kapott, amelyből 1.151.112 dózist használtak fel eddig – közölte kedden az országos oltókampány koordinátora, dr. Valeriu Gheorghiţă.

A szakember szerint keddig 1.308.509 adag érkezett az országba a Pfizer-BioNTech oltóanyagából, ebből 1.083.383-at felhasználtak, 150.336 raktáron van. A Moderna-vakcinából 78.000 dózist kapott Románia, amelyek közül 60.917-et használtak fel, 630 raktáron van a regionális központoknál. Az AstraZeneca gyártótól 174 ezer dózis érkezett, ezekből 6812-t használtak fel hétfőn 17 óráig, 111.880 van raktáron. A felhasznált, illetve a regionális elosztóközpontoknál készleten levő adagok összege és az országba érkezett adagok száma közötti különbség onnan adódik, hogy a a helyi oltóközpontoknak már kiosztott adagokat nem számolják bele a készletbe – magyarázta.

Az oltási kampány koordinátora rámutatott, jelenleg 516 oltóközpontban lehet megkapni a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináját, az AstraZeneca oltóanyagának beadására összesen 232 központ létesült. Az oltási kampány első szakaszában megnyitott 269 központ közül 223 működik még, ezekben már csak az oltások második adagját adják be. Miután ez a folyamat lezárul, ezek a központok bezárnak – tette hozzá Valeriu Gheorghiţă.

Románia növelheti a korhatárt az AstraZeneca-oltás esetében

Románia növelheti a korhatárt az AstraZeneca-oltás esetében, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntésének függvényében – jelentette ki Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos elmondta: arra mutató jelek vannak, hogy az EMA arra készül, hogy a jelenlegi 55-ről 65 évre emelje a felső korhatárt, ameddig ajánlja az AstraZeneca által kifejlesztett oltást. Amennyiben ez megtörténik – mondta Gheorghiţă – akkor ‘valószínűleg Románia is hasonló módon jár el’.

Az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinával a jelenlegi szabályok értelmében a 18 és 55 év közöttieket immunizálják.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.