Felhívás!

Gheorghiţă: egyre kiterjedtebb az oltáskampány – csak az nem oltatja be magát, aki nem akarja

Gheorghiţă: egyre kiterjedtebb az oltáskampány – csak az nem oltatja be magát, aki nem akarja Románia

Egyre kiterjedtebb a koronavírus elleni oltáskampány – csak az nem oltatja be magát, aki nem akarja – jelentette ki péntek este a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

A bukaresti oltási maratonon nyilatkozó Valeriu Gheorghiţă azt mondta: csak a védőoltás felvételével nyerhetjük vissza korábbi életünket.

A CNCAV elnöke a “szolidaritás megnyilvánulásaként” értékelte, hogy több mint 1200 önkéntes orvos és asszisztens kapcsolódott be a maratonba.

Gheorghiţă szerint az oltáskampány egyre kiterjedtebb lesz.

“Ha visszafogottan is, de az oltási kampány a háziorvosi rendelőkben is beindult, és azt gondolom, hogy ez az irány is minden bizonnyal lendületet kap a jövőben’ – mondta a katonaorvos, és hozzátette: május második felében beoltják az egészségügyi intézményekbe beutalt betegeket is.

Kifejtette: egyre több ország, köztük Németország is, oldja fel korlátozásait az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinára, hisz nyilvánvaló, hogy a pozitív hatások ezen oltóanyag esetében is messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.

“Úgy vélem, hogy mindenki bizalommal használhatja a jelenleg engedélyezett összes vakcinát, a lehető legnagyobb számban, pontosan azért, hogy rövid időn belül elérjük a nyájimmunitás küszöbértékét, amelyet mindannyian szeretnénk, hogy amikor feloldják a korlátozásokat, ne álljon fenn annak a veszélye, hogy egy járványügyi szempontból nehéz időszakba essünk vissza. Minél több embert oltunk be, annál kisebb lesz a betegségre fogékony személyek száma, annál kevésbé kering a vírus a populációban, és annál kisebb a mutáns vírustörzsek szelekciójának kockázata”- magyarázta a szakember.

Garantáltan elegendő oltóanyag érkezik a nyájimmunitás eléréséhez

Románia garantáltan elegendő oltóanyagot kap a nyájimmunitás eléréséhez – jelentette ki az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a Digi 24 televízióban azt mondta: csak a Pfizertől heti 700 ezer vakcina érkezik, amiből mintegy 650 ezret használnak fel, 800-900 ezer van raktáron.

A katonaorvos szerint az, hogy Románia részese az Európai Unió által indított kampánynak azt jelenti, hogy garantáltan elegendő oltóanyagot kap a nyájimmunitás eléréséhez.

Véleménye szerint növekvőben van a lakosság oltási hajlandósága, és az átoltottság javulásához hozzájárulnak az oltási maratonok, az autós oltópontok, és az is, hogy magáncégek a székhelyükön oltatják alkalmazottjaikat.

Ugyanakkor elismerte: vidéken még dolgozni kell azon, hogy meggyőzzék az embereket az oltás fontosságáról, és akár ‘házhoz kell vinni’ a vakcinát, főleg a nehezen megközelíthető helyeken.

Dr. Valeriu Gheorghiţă úgy látja: az Európai Uniós zöldigazolványa, amit nem nevezne ‘vakcinaútlevélnek’, június végére, július elejére készül el.

“(A zöldigazolvány…) három fontos információt tartalmaz: a védőoltás igazolását, a betegség kórtörténetét, amelyen az igazolvány birtokosa az az elmúlt 180 napban esett át, vagy az elmúlt 72 órában végzett negatív tesztet. Ez a bizonyítvány felmenti az illetőt bizonyos országokban a fertőzés terjedésének megakadályozásával kapcsolatos korlátozások alól” – magyarázta az orvos.

Gheorghiţă hozzátette: QR-kód formájú tanúsítványt bizonyos helyeken, például a határátkelőhelyeken beolvassák, de az adatokat nem tárolják.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 8., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: -1

  NEM voltam ( vagyok) oltasellenes ! DE ez a zsarolas hatarat surolo ramenosseg egyszeruen felebresztette ketelyeimet. Mindenki kovesse a jozan eszet , tegyen belatasa szerint. En meg varok , vallalva a megkulonboztetest . Azt , amit fennen hangoztattak , hogy torvenyellenes, jogtipro , szo sem lehet rola stb…stb.

  • User
   Dátum: 2021. május 11., 22:19
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ez. Hogy itt és máshol is írhat amit akar, meg ha orbitális marhaság is vagy éppen elbolondít vele jóhiszemű, de hiszékeny és talán nem annyira tanult embereket.