Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A járvány hatásai a munkavállalókra

A járvány hatásai a munkavállalókra Románia

Nyolc tevékenységi ágazat negyven romániai nagyvállalatának csaknem kétezer alkalmazottját faggatták arról, hogy miként változtatta meg életüket, életvitelüket, munkájukat a koronavírus-járvány. A felmérés a 2020. december és 2021. március közötti időszakban történt a közvélemény-kutatás módszereivel. (A tanulmány eredményeinek közlője a Mercer March Benefits: Romania Health and LifeStyle Survey 2021.)

Hirdetés
Hirdetés

A válaszadók 31,9 százaléka csak otthon, illetve lakhelyről dolgozott a felmérés előtti időszakban, 48 százalék vegyesen (otthon és hivatalban, munkaadó székhelyén stb.), 20 százalék kizárólag a munkaadó telepén, székhelyén. A megkérdezett nők 58 százaléka, a férfiak 45 százaléka mondta azt, hogy a koronavírus járvány idején nagy stresszhatásoknak volt kitéve, a nők 17 százaléka, a férfiak 10 százaléka naponta. A megkérdezettek 91,8 százaléka szerint a stresszhatás független attól, hogy otthon vagy hivatalban, cégszékhelyen végezte-e alkalmazotti munkáját.

A lakhelyükön dolgozók 63,3 százaléka általában 7-9 órát szánt alvásra, de csak 51 százalékuk érezte magát kipihentnek, a nem otthon dolgozók körében 44,4 százalékos a 7-9 órát alvók aránya, és 57 százalékuk nem panaszkodott fáradtságra. Az alkalmazottak 45 százaléka a járvány okozta új helyzetben gondolkodott azon, hogy egészségesebb életmódot folytat, ennek a 45 százaléknak az 57 százaléka már szenved valamilyen krónikus betegségben. A felmérés elemzői az adatokból úgy ítélték meg, hogy a munkavállalók 20-30 százalékánál akadnak komoly kockázati tényezők koronavírus-fertőződés esetén, ám a férfiak esetében 50 százalékkal kisebb azoknak az aránya, akik tudatában vannak a veszélyeknek és akik fontosnak tartják a betegségek megelőzését, az ilyen célú ráfigyelést. Az életstílus megváltoztatását tervezők 49 százaléka több mozgásra gondolt, 28 százalék diétára, étrend-változtatásra.

A megkérdezett munkavállalók 47 százaléka a járvány idején valamilyen okból járt orvoshoz, illetve igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, 20 százalék csak ritkán, 27 százaléknak nem volt szüksége ilyesmire, 6 százaléknak viszont lett volna, de a járvány miatt ódzkodott orvoshoz fordulni, klinikára menni. Az említett 47 százalék 63 százaléka hölgy, ami majdnem kétharmados többséget jelent az orvoshoz forduló férfiakkal szemben. A 6 százaléknak a 81 százaléka a 25-44 éves korcsoportokból való. A sport jellegű mozgást nem végzők 37 százalékának átlagos alvási ideje kevesebb napi (éjszakai) 7 óránál. A nőknél 10 százalékkal magasabb azoknak az aránya, akik nem mozognak testedzés, sportolás céljával. Mind a nők, mind a férfiak esetében 2 százalékkal visszaesett a testedzést végzők aránya a járvány előtti időszakhoz viszonyítva.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük