Felhívás!

Gheorghiță: csupán a diákok 15 százaléka van beoltva, nőni fog az esetek száma a gyerekek körében

Gheorghiță: csupán a diákok 15 százaléka van beoltva, nőni fog az esetek száma a gyerekek körében Románia

Valeriu Gheorghiță hétfő este a Digi24-nek beszélt a gyermekek beoltottságáról a tanévkezdés kapcsán. Az oltási kampány koordinátora szerint a gyermekeknek és fiataloknak mindössze 15%-a kapott koronavírs elleni védőoltást, ami “egyértelműen nem elég”. A katonaorvos különösen a szülőket és a nagyszülőket sürgeti, hogy oltassák be magukat, “mert ezzel megelőzhetők a másodlagos esetek és a betegség súlyos formái”.

Gheoghiță elmondta, körülbelül 200 ezer 12 és 19 év közötti gyermek és serdülőkorú van, aki legalább egy adag vakcinát kapott, ez közel 15%-os oltási lefedettséget jelent. Hozzátette, az elmúlt 30 napban fokozatos növekedés tapasztalható a beoltott gyermekek számát tekintve, de még így is messze elmaradunk a szükséges szinttől.

“Ha megnézzük a nyugat-európai országokat, ahol a 12-17 éves gyermekek több mint 50%-a kapott legalább egy adag vakcinát, ez jelenleg egyértelműen nem elég” – fogalmazott az orvos.

Kifejtette, hogy a gyermekek beoltása nem akadályozza meg teljesen a betegség terjedését és nem csökkenti nullára a megfertőződés kockázatát, viszont felkészíti a gyermekek immunrendszerét, hogy amikor kapcsolatba kerül a vírussal, ne kapja el azt, vagy ha mégis elkapja a fertőzést, akkor annak enyhe lefolyása legyen.

“Vannak olyan gyermekek, akik krónikus betegségekkel szerepelnek a nyilvántartásban, és a legnagyobb probléma jelenleg az elhízás, amely fokozza a súlyos megbetegedés kockázatát. (…) Itt az ajánlás nagyon egyértelmű, ebben a korcsoportban a veszélyeztetetteket be kell oltani. Az azonos címen élő, krónikus betegségben szenvedő szülőket, nagyszülőket is be kell oltani, mert így megvédhetjük őket a megfertőződéstől és a betegség súlyos formáitól.

Nőni fog a megbetegedések száma a gyermekek körében

Gheorghiță kijelentette, hogy a COVID-19-es megbetegedések száma a gyermekek körében az elkövetkező időszakban egyértelműen növekedni fog, ezzel párhuzamosan pedig a kórházba, illetve az intenzív osztályra felvett kiskorúak számának emelkedése is várható.

“Ez a valóság, amelyet minden olyan országban tapasztalunk, ahol megkezdődött a jelenléti oktatás. (…) Egyértelmű, hogy a delta variáns jelenleg nagyon könnyen terjed, különösen az oltatlan népesség, például a gyermekek körében, ahol nagy közösségekről beszélünk, amelyekben minden légzőszervi betegség, virózis, gyermekbetegség nagyon könnyen terjed és nagy gócpontokat okoz” – fejtette ki az orvos.

Gheorghiță szerint mind a megelőző intézkedések betartása, mind pedig az oltás felvétele fontos a vírus terjedésének korlátozása érdekében.

“Jelenleg két eszközünk van, amellyel korlátozhatjuk az esetek számát, egyrészt a megelőző intézkedések betartása – maszkviselés, távolságtartás, higiénia, az osztálytermek szellőztetése, másrészt a védőoltás felvétele, különösen a felnőttek esetében. Az üzenetem a felnőtteknek felé az, hogy oltassák be magukat, tartsák be a megelőző intézkedéseket, hogy elkerülhessük a súlyos megbetegedéseket és haláleseteket” – mondta az oltáskampány koordinátora.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások