Felhívás!

Gheorghiţă: biztonságosak és hatékonyak az 5-11 éves korosztály beoltására használt vakcinák

Gheorghiţă: biztonságosak és hatékonyak az 5-11 éves korosztály beoltására használt vakcinák Románia

Az 5-11 éves korosztály immunizálására használt koronavírus elleni oltóanyagok biztonságosak, hatékonyak, és az esetek 90 százalékában megelőzik a megbetegedést – jelentette ki szerdán egy bukaresti sajtóeseményen az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Valeriu Gheorghiţă emlékeztetett arra, hogy országszerte 231 oltóponton kezdődött el szerdán a gyerekek beoltása. Közlése szerint eddig több mint 3600 szülő foglalt oltási időpontot gyermeke számára az oltásplatformon.

A katonaorvos elmondta, az elmúlt időszakban számos pontatlan vagy valótlan információ látott napvilágot az 5-11 évesek beoltásával kapcsolatban. Ezért fontosnak tartotta megnyugtatni a szülőket: a gyerekek immunizálására használt koronavírus elleni vakcinák biztonságosak, hatékonyak, az esetek 90 százalékában megelőzik a megbetegedést, és még nagyobb arányban a súlyos megbetegedést és az elhalálozást.

Gheorghiţă emlékeztetett arra, hogy a jelenleg kórházban ápolt több mint 7 ezer Covid-beteg közel tíz százaléka kiskorú, az intenzív terápiás részlegen kezelt 650 páciensből pedig hét gyerek. ‘Ezek az adatok nem puszta számok. Emberéletekről, a mi gyermekeink életéről van szó’ – jelentette ki, felkérve a szülőket arra, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak az oltáskampányról.

A szakember elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a beoltott gyerekeknél minimális a szívizomgyulladás kialakulásának kockázata (2 eset az 1 millióból). Ezzel szemben a koronavírus-fertőzés minden 1500-ik gyereknek sokszervi gyulladásos szindrómát okozhat, a Covid-betegségen átesett kiskorúak esetében pedig kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata.

Gheorghiţă hozzátette: a koronavírussal fertőzött gyerekek legtöbbször valóban tünetmentesek vagy enyhe lefolyású a betegségük, de némelyikük állapota súlyosbodhat. Különösen a túlsúlyos, vagy diabéteszben, szív- és vesebetegségekben, illetve daganatos betegségekben szenvedő kiskorúak a veszélyeztetettek. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások