Felhívás!

Gheorghiţă: a legyengült immunitású személyek három dózist kapnak az oltásból

Gheorghiţă: a legyengült immunitású személyek három dózist kapnak az oltásból Románia

A legyengült immunitású személyek kettő helyett eleve három dózist kapnak majd a koronavírus elleni vakcinából – közölte szerdán az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, az Európai Gógyszerügynökség kedden megfogalmazott ajánlása értelmében mind a BioNTech-Pfizer, mind a Moderna oltóanyagából eleve három dózist javasolnak a nagyon legyengült immunrendszerű személyeknek. Ez esetben a harmadik oltást a második adagot követő 28 napra kell beadni. Ezt követően legkevesebb hat hónap elteltével megkaphatják az emlékeztető oltást is – magyarázta.

A normál immunrendszerrel bíró személyeknél továbbra is két adag szükséges a teljes körű oltáshoz, és ők is kaphatnak emlékeztető oltást, ha eltelt legalább hat hónap a második adagtól.

Az oltási parancsnok arról is beszámolt, hogy az egészségügyi minisztérium szakembereivel való egyeztetést követően körvonalazódik azoknak a pácienseknek a köre, akik eleve három adagra jogosultak az oltásból. Amint ezt véglegesítik, tájékoztatják az országos gyógyszerügynökséget, majd az egészségügyi szakembereket is arról, hogy pontosan mely esetekben ajánlott a három adag. Gheorghiţă a szervátültetésen átesett személyeket, valamint a daganatos betegséggel küzdőket említette példaként.

Nem valószínű, hogy a következő 10-14 napban csökkenjen az esetszám

Gheorghiță kijelentette, kicsi a valószínűsége annak, hogy a következő 10-14 napban változik a Covid-esetek számának növekvő tendenciája.

“Két hét elteltével azonban ellaposodhat a járványgörbe, ha mindannyian sokkal felelősségteljesebbek leszünk” – magyarázta az oltásparancsnok.

Adriana Pistol, a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója pedig azt állította, Románia nem áll távol attól, hogy naponta 20.000 új koronavírusos esetet regisztráljon, ha tovább tart a jelenlegi, “semmit nem teszünk” tendencia.

Hetente üzenetet küldenek RO-ALERT-üzenetet

Gheorgiță közölte, a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) döntése értelmében a RO-ALERT rendszeren hetente küldenek a lakosságnak egy olyan üzenetet, amely a koronavírus terjedésének megelőzését célzó intézkedések betartására és a hivatalos forrásokból történő tájékozódás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Emellett az üzenetben a koronavírus elleni oltás felvételére buzdítják az embereket. Az egészségbiztosítási pénztárak pedig hasonló üzeneteket továbbítanak a nyilvántartásukban levő krónikus betegeknek – tette hozzá.

A háziorvosok képviselőivel megállapodtak abban, hogy az orvosok egyénileg felveszik a kapcsolatot a listájukon szereplő páciensekkel, különösen a veszélyeztetett betegekkel, hogy felhívják a figyelmüket a Covid elleni védőoltás fontosságára és előnyeire, számolt még be Gheorghiţă.

Több mint 51 ezer 12 és 15 év közötti gyermekek van beoltva

Az oltási kampány koordinátora szerint eddig 51.726 tizenkét és tizenöt év közötti gyermek kapta meg legalább az első adagot a koronavírus elleni oltásból.

Ez 6,2 százalékos átoltottságot jelent ebben a korosztályban.

A 16 és 19 év közötti fiatalok közül 180.942-en oltatták be magukat, ami 22,07 százalékos átoltottságnak felel meg.

4,5 millió uniós digitális Covid-igazolványt bocsátottak ki

Ez idáig 4.541.456 uniós digitális Covid-igazolványt bocsátottak ki Romániában, ezek nagy részét (94,82 százalék) beoltott személyeknek – közölte szerdai sajtótájékoztatón Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkár elmondta azt is, hogy jelenleg 30 vállalatnál van folyamatban az alkalmazottak beoltása.

Baciu arról is beszámolt, hogy pénteken megközelítőleg 436.000 dózis Pfizer-BionTech-vakcinát adott el Románia Dél-Koreának.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 6., 19:31
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Háború nincs de oltásparancsnok van! Szerre támadnak :Arafat, Gheorghițã, Iohannis, Câțu és újból. A nagy nevű orvosok hol vannak… mert ezek politikusok és azokat ismerjük. A kórházmenedzserek osztják az észt, azok sem orvosok. .. Hol van az a megbízható orvos, aki azt mondja :,, Emberek, bizzanak bennem! “Nincs ilyen. Valamirevaló orvos nem adja nevét ehhez a szégyentelen zsaroláshoz! És itt van a bibi! Ezt érzik az emberek!

 • User
  Dátum: 2021. október 7., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Pont az kell még nekünk hetente a Ro-Alert. Ha tehetik küldjék éjjel, hogy vegye észre mindenki, mert nappal lehet elkerüli a figyelmünket. A medve támadásos is akkor a hatékonyabb 😁