Felhívás!

Gheorghiţă: a jelenléti oktatás növeli a megfertőződés kockázatát, de a gyerekeknek iskolába kell járniuk

Gheorghiţă: a jelenléti oktatás növeli a megfertőződés kockázatát, de a gyerekeknek iskolába kell járniuk Románia

Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltáskampány (CNCAV) elnöke szombaton kijelentette, hogy bár a jelenléti oktatás újraindítása az esetszámok növekedésének kockázatával jár, a gyerekeknek szükségük van arra, hogy iskolába járjanak.

“Úgy vélem, hogy nekünk, felnőtteknek kell erőfeszítéseket tennünk, hogy gyerekeink biztonságos körülmények között tanulhassanak az iskolában. A higiéniai és egészségügyi intézkedések betartásával, a gyermekek higiéniai nevelésével, a védőoltásokkal kordában tarthatjuk és korlátozhatjuk a világjárványt és hatásait. Az osztályok újraindítása a fizikai jelenléttel mindenképpen további kockázatot jelent az esetek számának növekedése szempontjából, de itt egyensúlyt kell tartanunk a járványügyi helyzet és a gyermekeink által ebben az időszakban elszenvedett előnyök és veszteségek között” – nyilatkozta Gheorghiţă a Tájékoztatási maraton rendezvény keretében tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy szerinte jó ötlet-e a tomboló negyedik hullám közepette visszaküldeni hétfőtől mintegy 2 millió diákot az iskolapadba.

A Tájékoztatási maraton célja, hogy támogassa a lakosságot a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos tájékozott döntés meghozatalában. Az eseményt a bukaresti Orvosi Kamara az országos oltáskampányt koordináló bizottsággal közösen szervezi.

A felnőtt lakosság mintegy 45%-a kapta meg az oltás legalább egy adagját

Valeriu Gheorghiță közölte, Románia felnőtt lakosságának mintegy 45 százalékát oltották be eddig a koronavírus elleni oltás legalább egy adagjával.

Az oltási kampány kezdetétől több mint 13 millió dózis vakcinát adtak be Romániában, és több mint 7,2 millió személyt immunizáltak, ez az ország felnőtt lakosságának mintegy 45%-át jelenti, illetve a 12 év fölötti lakosság több mint 42%-át – számolt be Gheorghiţă.

A katonaorvos emlékeztetett, hogy hétfőtől kezdődően azok a személyek is kérhetik az emlékeztető oltást, akiket a Johnson & Johnson vakcinájával oltottak be, és az immunizálás óta eltelt legalább hat hónap. Számukra elsősorban egy mRNS típusú vakcina felvétele ajánlott emlékeztető dózisként, de választhatják ismét a Johnson & Johnson termékét.

Ha a jelenlegi oltakozási ritmus megmarad, év végére meghaladhatjuk a 9,5 millió, legalább első adaggal beoltott személyt. Ez azt jelentené, hogy az oltásra jogosult, tehát 12 éven felüli lakosság több mint 55 százaléka lesz beoltva, és így a fertőzésen már átesett személyeket is figyelembe véve, elérhetjük a 75%-os nyájimmunitást – magyarázta az oltásparancsnok.

“A kérdés azonban az, hogy ez elég lesz-e, figyelembe véve, hogy a delta variáns a domináns? Megengedhetjük-e magunknak, hogy újabb és újabb, több ezer megbetegedésen keresztül növeljük a lakosság védettségi szintjét, miközben naponta több száz halálesetünk van? Nos, nem!” – nyomatékosította Gheorghiţă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.