Felhívás!

Arafat: a Covid elleni kezelés toxikusabb bármely vakcinánál

Arafat: a Covid elleni kezelés toxikusabb bármely vakcinánál Románia

Az embereknek be kellene oltatniuk magukat koronavírus ellen, ahelyett, hogy a COVID-19 elleni kezelésre várakoznak, amely toxikusabb, mint a vakcina – jelentette ki Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője.

“Kezdenek megjelenni kezelések (Covid ellen – szerk. megj.), de én felhívnám mindazoknak a figyelmét, akik ezekre a kezelésekre várnak: a kezelés sokkal toxikusabb bármely vakcinánál. A kezelés – nem csupán a Covid elleni, hanem bármelyik más – vegyi anyag, amit a vírus vagy mikroba leküzdésére juttatunk a szervezetbe, így hatással van arra. Ezzel szemben a vakcina az immunrendszer stimulálására szolgál, hogy az reagálni tudjon a szervezetbe jutó vírusra. Ne várjanak tehát a kezelésre, továbbra is az oltás jelenti a megoldást” – nyomatékosította Arafat a fővárosban szombaton szervezett Tájékoztatási maratonon.

Azt is hangsúlyozta, hogy bár a napi esetszámok csökkentek, a járvány 4. hulláma még nem ért véget, és ha az emberek nem oltatják be nagy számban magukat, lehetséges, hogy egy újabb hullámnak a jelenlegihez hasonló hatása lesz.

Megfelelő átoltottság esetén azonban egy esetleges 5. hullám nem fog olyan nagy nyomást helyezni az egészségügyi rendszerre, emiatt nem lesz szükség szigorú korlátozó intézkedésekre – tette hozzá.

Arafat példaként azokat az országokat hozta fel, ahol magas a beoltottak száma, és bár a megbetegedések száma emelkedik, a járvány jelenlegi hullámának nincs olyan hatása, mint a korábbiaknak, kevesebb beteg van az intenzív osztályokon és általában véve kevesebb ember kerül kórházba.

“Nem tudjuk, mi lesz a továbbiakban. Nem tudjuk, hogy lesz-e olyan vírusváltozat, amelyet nehezebb lesz kezelni, vagy amely agresszívabb lesz, mint a jelenlegi variáns. Nagy-Britanniában már kimutattak egy olyan törzset, amelyről ismert, hogy fertőzőbb, mint a delta variáns, de vizsgálata még folyamatban van. Mindez azt mutatja, hogy a dolognak még nincs vége. Igen, a vakcina továbbra is az optimális megoldás” – szögezte le Arafat.

A kórházakra továbbra is nagy nyomás nehezedik

Az egészségügyi rendszerre továbbra is nagy nyomás nehezedik, annak ellenére, hogy az utóbbi időben csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában – jelentette ki szombaton Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Rámutatott, a szombati nap folyamán is több Covid-beteget voltak kénytelenek átszállítani dániai és csehországi kórházakba, tehát, bár az esetszámok tekintetében jobb a helyzet, mint három héttel ezelőtt, a kórházakban ez egyáltalán nincs így.

A fővárosban szervezett Tájékoztatási maratonon Arafat rámutatott, az emberek továbbra is megfertőződnek, és kórházba kerülhetnek a betegség súlyosabb formáival, ha nem oltatják be magukat.

A napi esetszámok csökkenése ellenére még túl korai arról beszélni, hogy a világjárvány negyedik hulláma kifulladóban van, figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.

‘Nem szabad alábecsülnünk a félretájékoztatás és az információk manipulálásának a következményeit. Mert ezek nyomán az emberek hajlamosak lesznek azt hinni, hogy minden rendben van járványszempontból, és a hatóságok túloznak’ – tette hozzá Arafat.

A Tájékoztatási maraton célja, hogy támogassa a lakosságot a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos tájékozott döntés meghozatalában. Az eseményt a bukaresti Orvosi Kamara az országos oltánykampányt koordináló bizottsággal közösen szervezi.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások