Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Geoană: a NATO felkészült egy esetleges második pandémiahullámra

Geoană: a NATO felkészült egy esetleges második pandémiahullámra Románia

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) felkészült egy esetleges második koronavírus-járvány hullámra, és kész terve van arra, hogy szükség esetén a szövetséges államok segítségére siessen – mondta kedden, a román diplomácia éves közgyűlésén Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese.

Hirdetés
Hirdetés

Geoană videóüzenetben szólt az online zajló közgyűlés résztvevőihez.

Mint elmondta, a NATO felkészült egy esetleges második pandémiahullámra, és megállapodás született azzal kapcsolatban, hogy a szövetség szükség esetén segítséget nyújt a tagállamoknak egy orvosi felszerelésekre fordítható beszerzési alap révén.

Mircea Geoană kijelentette: a szövetség számára prioritás, hogy az egészségügyi és gazdasági válság ne eredményezzen egy biztonsági válságot is, és hogy a NATO képes legyen minden pillanatban védelmet nyújtani valamennyi tagállamának, vagyis egymilliárd embernek.

Románia létfontosságú szövetséges a NATO-ban

Románia „létfontosságú szövetséges” az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO) és fontos szerepet tölt be a régióban a Szövetség ellen irányuló fenyegetések elbátortalanítása terén – jelentette ki kedden Mircea Geoană NATO főtitkár-helyettes.

Geoană videoüzenetben üdvözölte a román diplomácia éves közgyűlésén résztvevőket, és kifejtette, hogy a GDP 2%-ának a kiutalása a védelemre „nem költséget, hanem befektetést jelent”, „befektetést egy erősebb, az érdekeit megvédeni képes Romániába”.

Kifejtette, a NATO és az Európai Unió kiegészítik egymást, és Románia egyaránt elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok védelme és az európai integráció mellett.

A NATO főtitkár-helyettese arról is beszélt, hogy a pandémián túl is vannak más, régebbi fenyegetések; azok nem múltak el, sőt, megerősödtek.

„Oroszország továbbra is agresszív viselkedést mutat, félretájékoztató kampányokkal, kibertámadásokkal és katonai akciókkal. Oroszország jelentősen megnövelte a védelemre fordított büdzséjét, korszerűsítette hadseregét” – példálózott Geoană.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük