Felhívás!

Források: a PNL szerdán nyújtja be a bizalmatlansági indítványt

Források: a PNL szerdán nyújtja be a bizalmatlansági indítványt Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerdán nyújtja be a parlamentben a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen – közölték a párthoz közel álló források.

Ludovic Orban, a PNL elnöke a múlt héten bejelentette, hogy a párt vezetősége elvben elfogadta a bizalmatlansági indítvány tervezetét, és ennek támogatásáról tárgyalásokat indítottak a többi parlamenti párttal.

A bizalmatlansági indítványt a Népi Mozgalom Párt (PMP), az RMDSZ, az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Pro Románia párt támogatja.

Ludovic Orban már május végén jelezte, hogy amennyiben a Dăncilă-kabinet nem mond le, a liberálisok még ebben a parlamenti ülésszakban bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

“A románok döntő többsége nem akarja, hogy a PSD legyen hatalmon (…), ezért a PNL minden lehetséges alkotmányos és jogi eszközzel azért küzd, hogy ennek a kormányzásnak véget vessen. Megismételjük: mondjatok le (…), a románok nem akarnak többé az ország élén látni benneteket. Ha a kormány nem mond le, a PNL a parlamenti ülésszak vége előtt bizalmatlansági indítványt nyújt be’ – nyilatkozta akkor Orban.

FRISSÍTÉS: Orban megerősítette az értesülést

Szerdán tervezi benyújtani a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Viorica Dăncilă vezette kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt – nyilatkozta kedden Ludovic Orban pártelnök.

“A bizalmatlansági indítvány szövege majdnem kész (…) A célunk az, hogy mielőbb nyújtsuk be, ha lehetséges, még a holnapi nap folyamán, hogy minél hamarabb olvassák fel a parlamentben, aztán vitassuk meg és szavazzunk róla” – fogalmazott a liberális pártelnök.

Orban hozzátette, még folyamatban vannak a tárgyalások a parlamenti pártokkal a bizalmatlansági indítvány támogatásáról.

“Tárgyalásokat folytattunk mindegyik alakulattal, amely a jelenlegi kormány ellen foglalt állást, és pozitív visszajelzést kaptunk, támogatják, megszavazzák az indítványt. Folytatjuk az egyeztetéseket a többi parlamenti frakcióval, illetve egyénileg tárgyalunk a kormányt támogató két párt valamennyi törvényhozójával” – mutatott rá.

A liberális pártelnök ugyanakkor kitérő választ adott arra a kérdésre, amely azt firtatta, hány támogató szavazat hiányzik még ahhoz, hogy átmenjen a parlamenten a kezdeményezés.

“Úgy gondolom, jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy győzzünk meg 233 törvényhozót arról, hogy a május 26-án kifejezett választói akarat értelmében a román állampolgárok már nem szeretnék, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció vezesse őket. (…) Nem akarok jóslatokba bocsátkozni, de jelenleg a bizalmatlansági indítványt potenciálisan megszavazók száma nagyobb, mint a korábbi indítványok esetében volt, és a tárgyalások még folytatódnak” – fogalmazott.

Orban hozzátette, a keddi nap folyamán újabb tárgyalásokra kerül sor az RMDSZ-szel, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy mind a Mentsétek meg Romániát Szövetség, mind a Népi Mozgalom Párt, mind a Pro Románia, mind az RMDSZ meggyőzhető, hogy szavazza meg az indítványt.

A pártelnök ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy a PNL készen áll bármely pillanatban átvenni a kormányzást.

Ciolacu: a PSD-ALDE koalíciónak megvan a kellő számú szavazata

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíciónak megvan a kellő számú szavazata ahhoz, hogy megakadályozza az ellenzék által benyújtani tervezett bizalmatlansági indítvány elfogadását – nyilatkozta kedden a PSD alsó- és felsőházi frakcióinak együttes ülése előtt Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

Az ülésen részt vesz Viorica Dăncilă miniszterelnök is.

A házelnök szerint a PSD nem tárgyalt más pártokkal, mert a koalíciónak “matematikailag van elég szavazata ahhoz”, hogy az indítvány ne menjen át a parlamenten. A frakcióülés napirendjén az alkalmazandó stratégia kialakítása szerepel.

“Mi ugyanazt szeretnénk, amit az ellenzék: hogy erről az indítványról minél hamarabb szavazzon a parlament” – közölte Ciolacu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.