Felhívás!

A halált választják

Miután a Temes megyei rendőrgyilkos férfi a letartóztatása után öngyilkos lett a zárka mosdójában, az a bírálat érte a temesvári börtön személyzetét, hogy nem voltak eléggé elővigyázatosak.

A börtön illetékesei a válaszukban rámutatnak, a tényleges büntetésletöltés megkezdése előtti karantén (elkülönítés) idején nincs lehetőség arra, hogy az elítéltet a cellájának mosdójában is folyamatosan megfigyeljék, legfeljebb időszakos ellenőrzéseket végezhetnek.

A visszaeső bűnözőként őrizetbe vett férfi kötélszerűre összesodort lepedőt kötözött egy csőre, és a nyakát hurokba helyezve előre dőlt, így végzett magával. Korábbi bűncselekmények és ítéletek okán indult a hajsza ellene, a rendőr meggyilkolásáért ráadás, valószínűleg életfogytiglani fegyház várt volna rá.

Az esettel kapcsolatosan nyilatkozott a sajtónak Sorin Dumitrașcu, a Börtönparancsnokságok Országos Igazgatósága Szakszervezeti Szövetségének az elnöke. Elmondta, Romániában a 10 ezer fegyencre jutó öngyilkosságok száma 3,95, ami nem túlságosan magas számarány a norvégiai 30-hoz, franciaországi 12,4-hez, belgiumi 11-hez, portugáliai 9,1-hez viszonyítva. De – mondta a szakszervezeti elnök – azok körében, akik rendőrgyilkosság miatt kerülnek rácsok mögé, 100 százalékos a romániai öngyilkossági arány, vagyis mindannyian véget vettek az életüknek nem sokkal azután, ahogy fogdába vagy börtönbe kerültek.

Az országos rendőrparancsnok is megszólalt az ügyben, és rámutatott, a körözött bűnöző üldözése során több szolgálati hiba történt, körültekintőbb szervezés esetén könnyen megelőzhető lett volna a szökevény által pisztollyal meggyilkolt rendőr halála.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.