Felhívás!

Fogynak a nyugdíjasok

Fogynak a nyugdíjasok Románia

Az Országos Statisztikai Intézet egyik legfrissebb jelentésének tanúsága szerint az év harmadik negyedében (július, augusztus, szeptember) 5,146 millió volt a romániai nyugdíjasok száma, ez 13 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben.

Az Országos Nyugdíjpénztárnál 4,468 millió volt az állami nyugdíjasok átlagos száma a három hónap alatt (a különbség abból adódhat, hogy nem minden nyugdíjat a nyugdíjpénztár fizet), ez az átlag kétezerrel csökkent. A társadalombiztosítási hozzájárulások alapján kiszámított havi nyugdíjak átlaga 1249 lej volt, az összes fajta nyugdíjat beleszámítva 1296 lej. Tavaly nyár óta 55 ezerrel csökkent a nyugdíjasok hónapokra elosztott átlagos száma, a nyugdíjpénztár központi adatbázisából csaknem 15 ezer nyugdíjas nevét törölték. Az idén nyáron – az említett három hónapban – a nyugdíjasok 77,5 százalékának megvolt a nyugdíjazáskor érvényes életkori határideje, további 2,2 százalék valamilyen okból az életkor betöltése előtt kérte nyugdíjazását, és teljesen vagy részlegesen kért előzetes nyugdíjazást (esetükben a havi járandóság levonásokkal jár, a korhatár betöltésének dátumáig). Nagyon sokan kihasználták viszont azt a törvényes előírást, amelynek köszönhetően a teljes szolgálati és járulékfizetési idő jelentős túllépésével “rendes nyugdíjasok” lehettek.

Az idei év harmadik negyedében Romániában és Erdélyben összesen 1,026 millió személy részesült garantált szociális nyugdíjban. Közülük 172 300 a diktatúra éveiben működött mezőgazdasági termelőszövetkezeteknél dolgozott, 3200 pedig a hadseregnél, de túlságosan kevés a szolgálati éveiknek a száma. A garantált minimális (szociálisnak is nevezett) nyugdíj havi összege 704 lej, tíz évvel ezelőtt 300 lej volt.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.