Felhívás!

Fogd a pénzt, és fuss!

Fogd a pénzt, és fuss! Románia

A román rendőrség részleteket közölt a Romániában is terjedő bankrablási, pontosabban: bankautomata-rablási módszerekről, amelyek évekkel ezelőtt nyugat-európai államokban voltak gyakoriak.

Tény viszont, hogy az esetek jelentős hányadánál külföldön is romániai bűnbandák voltak az elkövetők, illetve tettestársak. A román rendőrség szerint tulajdonképpen arról van szó, hogy a külföldön már jól begyakorolt módszert átültették, behozták Romániába. Ennek egyik oka az, hogy a koronavírus-járvány miatt sok bűnöző hazatérésre kényszerült.

Mi a módszer lényege? A bűnbanda alapos megfigyelések után kiválasztja a tett színhelyét, a közforgalomtól és felügyelettől félreesőbb elhelyezésű bankautomatákat. Általában hamis rendszámú autóval vagy autókkal érkeznek, egyikük gyors mozdulatokkal robbantásra alkalmas eszközt ékel a bankautomata pénzkibocsátó nyílásába, a gyújtózsinórral előidézi a robbantást, s amikor a készülék szétszakadt, a csoport összegyűjti a bankjegyeket és távoznak. A térfigyelő kamerák felvételeinek kielemzése azt mutatja, az egész művelet – az érkezéstől a távozásig – nem tart tovább négy percnél. Csak akkor haladták meg ezt az átlagos időtartamot, ha valaki megzavarta őket, például járókelő vagy éppen pénzt kivevő ügyfél.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.