Felhívás!

Florin Cîțut bízta meg a kormányalakítással Klaus Johannis

Florin Cîțut bízta meg a kormányalakítással Klaus Johannis Románia

Az Orban-kormány pénzügyminiszterét, Florin Cîțut bízta meg a kormányalakítással Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott szerdai egyeztetések után.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó elnök felidézte, mivel lejárt a házszabály által megszabott 15 napos határidő, ameddig a törvényhozó testületnek szavaznia kellett volna az új kormány beiktatásáról, a patthelyzet elkerülése érdekében Ludovic Orban kedden visszaadta kormányalakítási megbízatását.

“Mi nem akarjuk megbénítani az országot. Mi tovább akarunk lépni, meg akarjuk oldani az ország, a román emberek problémáit” – fogalmazott az elnök, majd bejelentette, hogy Vasile Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert kéri fel kormányalakításra. “Remélem, mielőbb a parlament elé állhat a kormánynévsorral és a kormányprogrammal” – tette hozzá az államfő.

Az első szenátori mandátumánál tartó 47 éves Cîțu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot, a parlamentben pedig a korábbi szociáldemokrata kormányok fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikájának egyik leghangosabb bírálója volt.

Cîţu: a legrövidebb időn belül benyújtom a parlamentbe a miniszterek listáját és a kormányprogramot

A legrövidebb időn belül ismerteti a parlamenttel a kormánynévsort és a kormányprogramot, jelentette ki Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök szerda este, hozzátéve, reméli, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) ‘nem fogja többé késleltetni’ a beiktatási eljárást.

“A megbízás megtisztel, és ugyanakkor felelősséget ruház rám. Megbeszéléseket fogok kezdeményezni a parlamenti partnerekkel egy többség kialakítása érdekében, és Ludovic Orbannal együtt megszabjuk a tárgyalások programját. (…) Miniszterelnöki jelölésem a garancia arra, hogy a PNL kormányon marad. A legrövidebb időn belül benyújtom a parlamentbe a kormány tagjainak listáját és a kormányprogramot, és remélem, hogy ez alkalommal a PSD nem fogja késleltetni az eljárást” – jelentette ki Florin Cîţu a Victoria-palotában.

Orban: a PNL támogatja Florin Cîţu miniszterelnök-jelöltségét

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) üdvözli és támogatja Klaus Johannis államfő döntését, miszerint Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással – nyilatkozta szerda este Ludovic Orban ügyvivő kormányfő a Victoria-palotában.

Orban azt mondta, fontos döntést hozott Johannis, amellyel a cél kimozdulni “a Szociáldemokrata Párt által mesterségesen előidézett patthelyzetből”.

“Az elnök döntése összhangban van a PNL szándékával. (…) Támogatni fogjuk ezt a javaslatot” – fogalmazott Orban.

Hangsúlyozta, támogatni fogja Florin Cîţu kijelölt kormányfőt minden elkövetkező lépésben: a miniszteri lista összeállításában, a kormányprogram elkészítésében.

“Péntek reggel összeülnek a PNL vezető bizottságai, hogy jóváhagyják a kormány tagjainak listáját és a kormányprogramot. Ugyanakkor én is és kollégáim is részt fogunk venni a parlamenti többség kialakítását célzó tárgyalásokban” – nyomatékosította Orban.

Orban kifejtette ugyanakkor, hogy Florin Cîţu eredményeket ért el pénzügyminiszterként.

“Florin Cîţu a PNL gazdasági alelnöke, valódi liberális. (…) Sikerült eredményeket elérnie pénzügyminiszterként, igen rövid idő alatt. Rekord idő alatt képes volt véghezvinni egy költségvetés-kiigazítást, képes volt a szerződéseket betartani, és képes volt az év elején megadni Romániának a 2020-as költségvetést, és ez utóbbi a legfőbb érdeme” – mutatott rá a PNL elnöke.

Kifejtette még, Florin Cîţu a garancia arra, hogy a PNL folytatja megkezdett munkáját az ország élén: megpróbálja kijavítani a rengeteg katasztrófát, amit a felelőtlen PSD-kormányok előidéztek, és megpróbálja fellendíteni az ország gazdasági fejlődését.

Ciolacu: nevetséges Cîţu nevesítése, kizárt, hogy a PSD megszavazza

Kizárt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megszavazza a Florin Cîţu által vezetett kabinetet – nyilatkozta szerda este Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke, aki ‘nevetségesnek’ nevezte, hogy Klaus Iohannis őt bízta meg kormányalakítással.

“Jobban szerettem volna, ha Florin Cîţu beszámol arról, hogy hogyan sikerült tízmilliárd euró kölcsönt felvennie három és fél hónap alatt, és főleg hogy mire költötte el. Cîţu az, akit éjjel üldöznek az orosz kémek, szóval egyszerűen nevetséges, hogy az államfő őt bízta meg a kormányalakítással” – mondta a PSD ügyvivő elnöke.

Ciolacu “határozottan kizárta”, hogy a PSD megszavazza a Cîţu vezette kabinetet és hozzátette: az ügyvivő pénzügyminiszter az, akit időről időre behívnak a parlamentbe, és aki folyamatosan megtagadja, hogy számokat adjon meg.

A PSD vezetője szerint Klaus Johannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) feladata, hogy kezelje a jelenlegi válságot.

Úgy vélte: változatlanul az előre hozott választásokat “erőltetik”, amellyel a PSD-nek “semmi gondja nincs”, de valakinek felelnie kell “ezért az egész politikai válságért”. Szerinte a szerdai konzultációk azért zajlottak olyan gyorsan, mert “a döntést már előre meghozták”.

Barna: egyértelműen készek vagyunk részt venni ebben a kormányban

Valóságosan és hatékonyan szeretne részt venni a következő kormányban a Mentsétek meg Romániát Szövetség – nyilatkozta a politikai alakulat elnöke, Dan Barna, miután Klaus Iohannis államfő Florin Cîţut bízta meg kormányalakítással.

Barna azt mondta a Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában, Florin Cîţu jelölése előrelátható volt, és követi Johannis elnök célját. “A következő napokban az USR részt fog venni a kijelölt kormányfővel zajló tárgyalásokban, és igyekezni fog többséget kialakítani, amely lehetővé teszi egy kormány beiktatását és kivezeti Romániát a válságból. Egyértelműen készek vagyunk részt venni ebben a kormányban, ha létrejön egy többség, szem előtt tartva azokat az egyértelmű célkitűzéseket, amelyeket az USR Florin Cîţu kijelölt kormányfő elé fog terjeszteni, éspedig a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó rendeletet, amely a kormányprogram első számú célja” – mondta a párt elnöke.

Dan Barna hozzátette, valóságosan és hatékonyan szeretnének részt venni a kormányban, “tehát nem csak államtitkárokkal, hanem miniszterekkel, kormányprogrammal”, hogy a párt hozzájáruljon a politikai válság feloldásához.

“A következő napok sorsdöntőek lesznek, mert a kijelölt kormányfővel való tárgyalás nyomán döntjük el azt is, hogy támogatjuk-e vagy sem a parlamentben ezt a kormányt” – tette hozzá az USR vezetője.

Ponta: nem szavazzuk meg Cîțut

A Pro Románia párt törvényhozói nem fogják megszavazni a Florin Cîţu vezette kormány beiktatását – nyilatkozta szerda este Victor Ponta pártelnök.

Ponta rámutatott, a Pro Románia az Orban-kormányt sem szavazta meg novemberben, és akkori döntésük okai nem változtak azóta.

“A PNL-nek jelen pillanatban nincs legitimitása, nincs csapata, nincs kormányprogramja, nincs megfelelő parlamenti támogatása ahhoz, hogy jól kormányozzon” – fogalmazott, nyomatékosítva ismét, hogy Romániának szakértői kormányra lenne szüksége, amely az ország és nem a PNL problémáinak megoldásával foglalkozik.

Victor Ponta úgy véli, az előre hozott választások kiírása most azon múlik, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) részt vesz-e a kormány beiktatásáról döntő parlamenti ülésen.

A pártelnök szerint az lenne a legrosszabb variáns az ország számára, ha a jelenlegi politikai válság elhúzódna a rendes időben sorra kerülő parlamenti választásokig. “Ebben az esetben decemberig csődbe menne az ország, mert a koronavírus-járványnak már vannak és még lesznek súlyos gazdasági és társadalmi hatásai a felkészült országokra nézve is. Románia sajnos nem egy felkészült ország, és szenvedni fogunk, mint 2010-ben” – mondta Ponta.

Tăricenanu: az államfő javaslata elmélyíti a válságot

Az államfő döntése, miszerint Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, “elmélyíti a válságot”, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré – állapította meg szerda este Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

“Az államfő azon döntése, hogy Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, nemhogy véget vetne a válságnak, inkább elmélyíti azt, mert nyilvánvaló, hogy a PNL képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré, amely lehetővé tenné a kormány beiktatását. A politikai válság elmélyül, és ez nagyon hátrányos következményekkel jár az ország számára, különösen hogy szembesülnünk kell egy további problémával, amelyet a koronavírus-járvány kockázata okoz, valamint az aszállyal, amelynek következményei már érezhetők az ország egy részén. Arra számítottam, hogy az elnök figyelembe veszi, hogy gyakorlatilag egyetlen megoldás van, nevezetesen egy független miniszterelnök kijelölése, aki a parlamenti választásokig vezeti az országot. Úgy tűnik, az államfő és a PNL számára a legfontosabb cél az előre hozott választások kiírása, nem pedig az, hogy véget vessenek a válságnak” – hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.