Felhívás!

Florin Cîţu támogatná a választójogi korhatár lecsökkentését 16 évre

Florin Cîţu támogatná a választójogi korhatár lecsökkentését 16 évre Románia

Támogatná a választójogi korhatár lecsökkentését 16 évre Florin Cîţu, a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A politikust arról kérdezték az újságírók, hogy jónak tartaná-e az ilyen irányú alkotmánymódosítást. A szenátus elnöke azt felelte, az Európai Unióban már van példa arra, hogy 16 évre csökkentették a választójogi korhatárt, és ezt ő maga is jónak tartja.

Kifejtette, jelenleg megvan az alkotmánymódosításhoz szükséges parlamenti többség, de ezt előbb a párton belül kell megvitatniuk.

A nyugdíjrendszer reformjának a fenntarthatóságra és a hozzájárulás elvére kell alapoznia

A PNL elnöke szerint a nyugdíjrendszer reformjának a fenntarthatóság és a hozzájárulás elvére kell alapoznia.

A PNL székházában tartott hétfői sajtónyilatkozatában Florin Cîţu emlékeztetett arra, hogy az országos helyreállítási terv szerint Románia a GDP legtöbb 9,4 százalékát fordíthatja a nyugdíjak kifizetésére, és ehhez az arányhoz már “aggasztóan” közel állnak a jelenlegi kiadások.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a jövő évi nyugdíjemelés növeli a nyugdíjalap deficitjét. “Saját magunkkal tolunk ki, hogy ha nő ez a hiány. (…) Fenntartható módon kell növelni a nyugdíjakat, hogy a következő években is legyen miből kifizetni a juttatásokat” – jelentette ki.

Florin Cîţut azzal kapcsolatban kérdezték az újságírók, hogy hétfőn a PNL végrehajtó bizottsági ülésén aggasztónak nevezte a minimális nyugdíj növelésének a költségvetésre kifejtett hatását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások