Felhívás!

Florin Cîțu is versenybe száll a PNL elnöki tisztségéért

Florin Cîțu is versenybe száll a PNL elnöki tisztségéért Románia

Megpályázza a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét Florin Cîțu miniszterelnök.

A politikus ezt vasárnap a párt országos tanácsának ülése előtt jelentette be, amivel hivatalosan is szembekerült Ludovic Orban jelenlegi pártelnökkel, aki már korábban közölte, hogy a PNL élén akar maradni, és 2024-ben megpályázná az államfői tisztséget is.

A tavaly decemberi parlamenti választások nyomán alakult jobbközép koalíciós kormányt vezető Cîțu a 2024-ben esedékes összes választás megnyerését ígérte párttársainak, és legalább nyolcéves kormányzást helyezett kilátásba, ha megválasztják. Romániában 2024-ben törvényhozási, helyhatósági és európai parlamenti voksolást rendeznek, és megválasztják az ország következő elnökét, miután lejár Klaus Iohannis államfő második ötéves megbízatása.

Cîțu szerint “szabadelvű eszmékkel lehet megmenteni Romániát”, de a PNL-ben újításra van szükség. Hozzátette: számára a liberális gazdaságot felépítő vállalkozók a hősök.

“Együtt liberálissá tesszük Romániát” – zárta bejelentését a kormányfő.

A PNL-ben több mint harminc éve politizáló Orban 2017 nyara óta áll a párt élén, 2019 őszétől pedig több mint egy éven át a PNL által alakított kisebbségi kormányt vezette, miközben a parlamentben még vele szemben álló, szociáldemokrata többség volt.

Orban azt követően mondott le tavaly decemberben – akkori reményei szerint csak ideiglenesen – a miniszterelnöki tisztségről, hogy a párt jelöltjeként újabb ötéves mandátumra államfővé választott Klaus Iohannis nyílt támogatása ellenére a PNL alulmaradt a parlamenti választásokon a PSD-vel szemben.

A PNL decemberben az USR-PLUS-szal és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt alakított jobbközép kormánykoalíciót. Miután az USR-PLUS nem fogadta el, hogy Orban legyen a koalíciós kormány miniszterelnöke, a PNL elnöke kénytelen volt megelégedni a házelnöki tisztséggel. Így a PNL az addigi Orban-kormányban pénzügyminiszteri tisztséget betöltő, első parlamenti mandátumát 2016-ban megszerző Cîțu számára kért és kapott kormányalakítási megbízást.

A házelnöknél sokkal “láthatóbb”, a koronavírus-járvány elleni védekezés során folyamatosan előtérben lévő, jelentős erőforrások felett döntő Cîțu érzékelhetően megerősödött a miniszterelnöki tisztségben. Kormányának több minisztere, Emil Boc, Kolozsvár polgármestere és Rareș Bogdan EP-képviselő, a PNL első alelnöke is felsorakozott mellette, amikor bejelentette indulását a pártelnöki tisztségért. A bukaresti média szerint a PNL területi szervezeteinek csaknem fele Orbant támogatja, de a kormányfői tisztséggel járó médiafölény és hatalmi pozíció Cîțunak kedvez.

A PNL országos tanácsa várhatóan szeptemberre hívja össze a párt tisztújító kongresszusát.

Orban üdvözli Cîțu jelöltetését

A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban üdvözölte, hogy Florin Cîţu miniszterelnök versenybe száll a pártelnöki tisztségért.

Orban kifejtette, a pártelnöki tisztségért folyó megmérettetés “a projektek versenye” lesz, egy “pozitív verseny”, “a demokrácia fesztiválja”, amely nem fogja negatívan érinteni a PNL tevékenységét, Florin Cîţuval együtt továbbra is az ország jól működő kormányzására koncentrálnak.

“Az én csapatom a PNL, az is volt és az is lesz. A kongresszus dönti majd el, hogy melyikük milyen pozíciót fog elfoglalni” – szögezte le Ludovic Orban.

Szeptember 25-én tartják a kongresszust

A PNL országos tanácsa vasárnap eldöntötte: szeptember 25-én tartják a párt kongresszusát.

A kongresszus helyszíne Bukarest lesz, 5000 küldött részvételével zajlik majd.

A szervezőbizottság elnöke Theodor Stolojan lesz, és minden elnökjelöltet négy személy képvisel majd a testületben.

A belső választások a következő ütemterv szerint zajlanak: június elseje és 15-e között tartják a tisztújítást a helyi szervezetek, július elseje és augusztus 10-e között a megyei szervezetek, majd szeptember 25-én tartják a párt országos kongresszusát.

A PNL országos tanácsának vasárnapi ülése a Herăstrău nyárikertben zajlott, 465 résztvevővel. A PNL arról tájékoztatott, hogy a résztvevők közül 76-ot teszteltek koronavírusra, negatív eredménnyel, a többiek pedig már megkapták az oltást.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.