Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă: Romániában már kialakult valamiféle közösségi immunitás

Gheorghiţă: Romániában már kialakult valamiféle közösségi immunitás Románia

Romániában már kialakult valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben, ami egyrészt az átoltottságnak köszönhető, másrészt pedig annak, hogy sokan átestek már a betegségen – jelentette ki szombaton az oltási kampány koordinátora.

Hirdetés
Hirdetés

Valeriu Gheorghiţă szerint „30-35, vagy akár 50 százalékra” tehető azok aránya, akik oltás vagy megfertőződés révén ellenállást szereztek a koronavírussal szemben. „Ez megmagyarázza, miért minősül jelenleg zöld zónának Románia, 0,5 százalékos lakosságarányos esetszámmal” – fogalmazott.

A szakember szerint az oltási kampány kezdetétől eltelt több mint öt hónapban mintegy 4,3 millió személy kapta meg legalább az első adagot a koronavírus elleni oltásból, ami havi 840.000 – 850.000 ezer, egy dózissal beoltott személyt jelent.

„Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez sok vagy kevés, arról azonban biztosíthatok mindenkit, hogy csapatommal együtt minden tőlünk telhetőt megtettünk az oltási kampány megfelelő működése érdekében” – fogalmazott.

Gheorghiţă rámutatott, az elkövetkezőkben az eddigieknél is fontosabb szerep hárul a helyi hatóságokra, az ő feladatuk lesz hozzáférhetővé tenni az oltást az azt igénylők számára. A kampány koordinátora szerint az oltás első adagját felvevők számának az utóbbi napokban jegyzett csökkenése nem jelenti azt, hogy csökken az oltási hajlandóság. „Egyszerűen közelebb kell vinni a vakcinát mindazokhoz, akik beoltatnák magukat, az eddigi eljárások azonban nem voltak összeegyeztethetők a programjukkal” – magyarázta.

Felkészültek arra, hogy akár jövő héttől elkezdjék a 12-15 év közöttiek oltását

Az oltási kampány koordinátora szerint hétfőig előkészítik az oltási platformot, hogy a 12 és 15 év közötti korosztályhoz tartozók is előjegyezhetők legyenek e felületen a koronavírus elleni vakcinára.

Valeriu Gheorghiţă kiemelte, az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte a Pfizer-Biontech vakcinájának használatát a 12-15 évesek körében, és Románia már jövő héttől készen fog állni az oltási kampány ezen szakaszának elindítására. Addig is azonban az Európai Bizottságnak még alá kell írnia az engedélyt, a termékjellemzők összefoglalóját le kell fordítani román nyelvre, közzé kell tenni az országos gyógyszerügynökség honlapján, majd kibocsátanak egy útmutatót, és csak ezt követően kezdődhet el a 12-15 év közötti gyerekek tulajdonképpeni oltása.

Esetükben is a már meglévő központokban zajlik az oltás, de a kampányhoz csatlakozott családorvosi rendelőkben, az autós oltópontoknál vagy oltási maratonok keretében is megkaphatják a vakcinát. Előjegyzés nélkül vagy előzetes regisztrációval is igényelhetik azt, az oltási platformon a szülők fiókján keresztül kérhető időpont számukra, a tervek szerint hétfőtől már alkalmas lesz erre a felület – magyarázta a szakember.

Egyik szülőnek kötelező módon el kell kísérnie a gyereket az oltásra, és hozzájárulását kell adnia az immunizáláshoz. A gyerekek is két dózist kapnak az oltóanyagból, 21 nap eltéréssel. Az eddigi tanulmányok szerint a beoltott gyerekek nem kapták el a koronavírust, és magasabb antitestszint alakult ki náluk, mint a felnőtteknél – mondta még Gheorghiţă.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások