Felhívás!

Fizetett szabadságot kaphatnak a szülők az online oktatás idejére

Fizetett szabadságot kaphatnak a szülők az online oktatás idejére Románia

A megyei vészhelyzeti bizottságok vonatkozó határozatában megszabott időszaktól függ, hogy hány fizetett szabadnap jár a koronavírus-járvány miatt bezárt bölcsődékbe, óvodákba és iskolába járó gyerekek szüleinek – derül ki abból a jogszabályból, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a kormány.

A 2020/147-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály értelmében azokban az esetekben, amikor valamely tanintézetben a sárga forgatókönyv szerinti hibrid vagy a vörös forgatókönyv szerinti online oktatás zajlik, a szülőknek járó fizetett szabadnapok számát a megyei vészhelyzeti bizottság vonatkozó határozatába foglaltak alapján szabják meg.

Az intézkedés azokra a szülőkre is érvényes, akiknek gyereke a család- vagy szakorvos által igazolt krónikus betegsége miatt vesz részt online oktatásban. Ez esetben a szülőnek a szabadnapokra vonatkozó igénylés mellé csatolnia kell a gyerek születési bizonyítványát, az orvosi igazolást, illetve a másik szülő felelősségvállalási nyilatkozatát arról, hogy ő nem részesült fizetett szabadnapokban az említett sürgősségi rendelet alapján.

A kormány döntése értelmében ugyanakkor a sárga és vörös forgatókönyv esetén csak akkor jár fizetett szabadnap a szülőknek, ha távmunkára nincs lehetőség.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.