Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A családorvosok felügyelik a tünetmentes, vagy enyhébb tüneteket mutató pácienseket

A családorvosok felügyelik a tünetmentes, vagy enyhébb tüneteket mutató pácienseket Románia

A családorvosok ügyelik fel a tünetmentes, vagy a koronavírus-fertőzés enyhébb formáival küzdő pácienseket – ilyen értelmű sürgősségi kormányrendeletet fogadott el csütörtöki ülésén a kormány – közölte péntek délelőtt a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Ionel Dancă elmondta: a családorvosok 105 lejt kapnak páciensenként ezért a szolgáltatásért az Országos Egészségbiztosító Pénztártól (CNAS).

A családorvosok ugyanakkor igazolást bocsáthatnak ki a karantén idejére, amelyre betegszabadságot kaphat a páciens.

A családorvosok bevonásával az egészségügyi rendszerre nehezedő terhet igyekezett jobban elosztani a kormány – mondta még el Ionel Dancă.

Új szabályok lépnek érvénybe

A koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkező személyeknek otthon kell maradniuk a teszteredmény kézhez vételéig. Amennyiben a teszteredmény azt mutatja, hogy a beteg nem koronavírusos, a családorvos betegszabadságot ír ki számára – tájékoztatott Mihaela Tănase, az Országos Egészségügyi Pénztár (CNAS) szóvivője.

Amennyiben a teszteredmény pozitív, de az illető tünetmentes vagy enyhék a tünetei, elkülönítve otthon maradhat, és a családorvostól kap betegszabadságot az elkülönülés idejére, nincs szükség többé szakorvosi vizsgálatra.

A lakhelyi elkülönítés akkor vezethető be, ha alacsony a veszélye annak, hogy más személyek megfertőződnek. Ha elfogadja a lakhelyi elkülönítést, az illető köteles tájékoztatni a háziorvosát, aki figyelemmel kíséri állapotát. A családorvosok 105 lejt kapnak páciensenként ezért a szolgáltatásért az egészségbiztosítótól.

A páciensek monitorozásával kapcsolatos szolgáltatás költségét az állami (egészségügyi minisztériumi) büdzséből fedezik.

Az elkülönítésben levő páciensek az őket monitorozó családorvostól kapnak állapotuk függvényében kiszabott betegszabadságot. Ha az elkülönítésben lévő beteg esetében nem igazolódik be a fertőző betegség ténye, a családorvos a közegészségügyi igazgatóság által kiállított dokumentum alapján írja ki a betegszabadságot az ebben szereplő időtartamra.

Azok a személyek, akik esetében a közegészségügyi igazgatóság elrendeli a karantént, mivel fertőzött személlyel érintkezett, vagy vörös zónából érkezett, szintén a családorvostól kap betegszabadságot a DSP által kiállított döntés alapján.

570 millió lejjel egészítették ki az egészségügyi minisztérium költségvetését

Ionel Dancă elmondta: a kormány tartalékalapjából kiutalt összegből 65 millió lejre a koronavírus-fertőzések kezelésére használt Remdesivirt szerzik be, a többit a tesztelési kapacitás bővítésére és egyéb eljárások finanszírozására fordítják, a világjárvány megfékezése érdekében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 26., 10:01
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Eddig is ezt csináltuk, minden fizetség nélkül és ez után is ezt fogjuk csinálni. ne hogy már arra fogjanak, hogy csak azokat lássuk el, akik után fizet a biztositó. Eddig sem kaptunk a k–va fityinget sem és mégis végeztük a dolgunkat.