Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Feszültséget okozott a koalícióban az esetleges bér- és nyugdíjemelés

FRISSÍTVE: Feszültséget okozott a koalícióban az esetleges bér- és nyugdíjemelés Románia

Feszültséget és nyilvános üzengetéseket váltott ki a kormánypártok között Marius Budăi szociáldemokrata munkaügyi miniszter bér- és nyugdíjemeléseket kilátásba helyező nyilatkozata: Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök szerint erről nem döntött még a koalíció, ezért felelőtlenségnek és populizmusnak minősítette a gesztust. FRISSÍTÉS: Budăi csütörtöki nyilatkozata

Hirdetés
Hirdetés

A munkaügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén közölte: a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolja koalíciós partnereinek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy a jövő évtől kezdődően a jelenlegi 2550 lejről 3000 lejre emeljék a bruttó minimálbért, és tíz százalékkal a nyugdíjakat. Ez azt jelentené, hogy jelenlegi 1586 lejről 1745 lejre növelnék a nyugdíjpont, illetve 1100 lejre a jelenleg 1000 lejes minimális nyugdíj értékét, ami 1,3 millió idős embert érintene – magyarázta.

A miniszterelnök azonban szerda délután leszögezte: nem lehet még igennel vagy nemmel válaszolni arra, hogy megvalósulnak-e a bejelentett emelések, mivel a koalíció nem döntött erről, nem készült még el a 2023-as költségvetés-tervezet. Ciucă szerint a kormány legfőbb prioritásának tartja a lakosság védelmét, tisztában van az infláció okozta gondokkal és azzal is, hogy kötelessége intézkedéseket hoznia a jövedelmek védelmében, de ehhez tudnia kell, milyen költségvetési mutatókra alapozhat és nem szabad olyan hamis reményeket táplálnia a lakosság körében, amelyeket nem lehet teljesíteni.

A miniszterelnök rámutatott: a kormánypártok viszonyában nincs helye a populizmusnak, az üres ígérgetésnek és egymás sarokba szorításának, hanem felelősségre, kommunikációra és tettekre van szükség.

A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint a PNL szerdai, zárt ajtók mögött tartott vezetőségi ülésén Alina Gorghiu ügyvezető szenátusi elnök a koalíció és kormány ellen intézett nyílt támadásként értékelte azt, hogy a PSD bér- és nyugdíjemelésekről szóló „populista hazugságokkal vezeti félre az embereket”.

A liberális pártgyűléssel egy időben a PSD Facebook-bejegyzésben üzent koalíciós partnerének.

„Aki alamizsnát emleget, valójában alkalmazottak és nyugdíjasok millióit sérti meg megengedhetetlen módon. A magánszféra leginkább kiszolgáltatott munkavállalóit és nagyszüleinket nem hagyhatjuk, hogy télen az áremelések biztos áldozataivá váljanak: meg kell védenünk őket, és a számítások azt mutatják, megvan az államnak erre a költségvetési fedezete” – hangoztatták a szociáldemokraták. A PSD szerint nincs helye nincs helye „veszekedésnek” és ideológiai vitáknak, amikor a lakosság és a gazdaság védelméről van szó.

Budăi azt állítja, a PSD hozzájárulásával jelentette be a tervezett emeléseket

Marius Budăi munkaügyi miniszter állítása szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségének hozzájárulásával jelentette be szerdán a tervezett fizetés- és nyugdíjemeléseket. A munkaügyi miniszter úgy véli, párbeszéddel megtalálják a megoldást a koalícióban mindezen tervek gyakorlatba ültetésére.

„Én vagyok a munkaügyi minisztere azoknak is, akik jelenleg dolgoznak, és azoknak is, akik eddig dolgoztak, és nem tartom helyénvalónak, hogy egy civilizált országban a szegénységgel küszködjenek azok, akik dolgoztak és dolgoznak” – nyilatkozta a tárcavezető.

A minisztert arról faggatták csütörtökön az újságírók, hogy konzultálnia kellett volna-e a kormányfővel, mielőtt a nyugdíj- és fizetésemelésekről nyilatkozott. Budăi azt mondta, a PSD hozzájárulásával ismertette az általuk tervezett intézkedéseket, amelyeket a koalíció elé fognak terjeszteni.

Hozzátette, alakulata ragaszkodik ezekhez az intézkedésekhez és bíznak benne, hogy párbeszéddel sikerül megtalálni a koalícióban „a leghelyesebb és leginkább fenntartható megoldást” ezek gyakorlatba ültetésére.

(MTI/Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások