Hirdetés
Hirdetés

Feloldotta a SRI az 1989-es forradalom eseményeivel kapcsolatos belső dokumentumok titkosítását

Feloldotta a SRI az 1989-es forradalom eseményeivel kapcsolatos belső dokumentumok titkosítását Románia

Feloldotta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a kommunista állambiztonsági szervek 1989-es eseményekben való részvételéről szóló akták titkosítását.

Az intézmény csütörtöki közleménye szerint a nyilvánosságra hozott dokumentumok az 1989. december 1. és 31. közötti események kivizsgálására 1991-ben létrehozott szenátusi bizottság munkájának részét képezik.

“A titkosítás feloldása része a SRI vezetősége által korábban bejelentett projektnek, amelynek célja, hogy a teljes átláthatóság jegyében az 1989-es eseményekről szóló összes dokumentumot nyilvánosságra hozza, eszközöket nyújtva a kutatóknak és a történészeknek a kérdéses időszak megismeréséhez” – tájékoztatott a hírszerző szolgálat.

A közlemény idézte az intézmény igazgatóját, Eduard Hellviget, aki szerint a “kommunizmus egyik legbűnösebb fejezetének” végleges lezárására romániaiak milliói várnak, és a SRI újabb lépést tett ebben az irányban azzal, hogy közzétette a honlapján a birtokában lévő összes dokumentumot az 1989-es forradalomról.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott dosszié 13 kötetből áll. Többek között az egykori állambiztonsági szervek megyei egységei 1989 decemberében készített dokumentumainak másolatát, az ügyészség és a szenátusi bizottság levelezését, illetve az állambiztonsági szervek Román Televíziónak adott 1989. december 22-ei és későbbi utasításairól szóló levelezést tartalmazza.

A dossziéban ezek mellett az állambiztonsági szervek által készített videó-, fotó- és hanganyagokra, illetve a lehallgatásokat végző különleges egység adataira vonatkozó dokumentumok is megtalálhatók. 

forrás: Agerpres

fotó: Fotó: Răzvan Rotta/wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások