Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felméri az egészségügyi minisztérium a rendelkezésre álló kórházi ágyak számát

Felméri az egészségügyi minisztérium a rendelkezésre álló kórházi ágyak számát Románia

Ioana Mihăilă kedden bejelentette, hogy megyénkénti adatokat kért az egészségügyi igazgatóságoktól a rendelkezésre álló kórházi ágyak számáról. Az egészségügyi miniszter szerint fel kell készülni a koronavírusos fertőzések esetleges növekedésére.

Hirdetés
Hirdetés

Ioana Mihăilă elmondta, hogy Raed Arafat belügyi államtitkárral együtt több távértekezletet is tartottak a múlt héten az egészségügyi igazgatóságok és a kórházak vezetőivel. A videokonferenciákon feltérképezték a kórházak problémáit és számba vették az új fertőzések számának növekedése esetén alkalmazandó intézkedéseket.

A rendelkezésre álló ágyak száma mellett adatokat kértek a kórházak személyzethiányáról is, különös tekintettel az intenzív terápiás részlegekre. A miniszter közölte, hogy ott, ahol szükség van rá, egészségügyi dolgozók kihelyezésével a hiányzó munkaerőt „sürgősen” pótolni fogják.

Ioana Mihăilă elmondta, hogy az eddig összesített adatok szerint 340 ágy áll rendelkezésre a felnőtt betegek és 110 a gyerekek kezelésére a kórházak intenzív terápiás részlegein, az utóbbiak száma azonban 1600-ra is növelhető. Ez azért fontos, mert a koronavírus delta variánsa főként a fiatalokat támadja – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a kórházak leterheltsége a járvány negyedik hulláma alatt jelentős mértékben függ majd attól, hogyan viszonyul a lakosság a koronavírus elleni oltáshoz. „Ez mindannyiunkon múlik. Ha racionálisan döntünk, felismerve azt, hogy a vakcina megvéd minket és a környezetünket a fertőzéstől, akkor ez enyhíteni fogja a egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást” – jelentette ki Ioana Mihăilă.

Mihăilă közölte, az Országos Egészségügyi Intézet (INSP) legfrissebb jelentése szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzésekor a kórházban kezelt fertőzöttek száma elérheti a négyezret is.

A tárcavezető közlése szerint a negyedik hullám várhatóan szeptember végén tetőzik majd. „Ez csak egy becsült adat, ami változhat. Viszont a legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyv szerint a kórházban ápoltak száma elérheti a négyezret a negyedik hullám tetőzésekor” – mondta a miniszter.

Arafat: nem lesz teljes lezárás

A sajtótájékoztatón Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője elmondta, távértekezletet tartott a megyei kórházak sürgősségi részlegeinek képviselőivel az esetszámok megnövekedésére való felkészülésről. Arra kérte őket, szervezzék meg úgy a munkát, hogy tudják megfelelően ellátni azokat a betegeket is, akiket nem koronavírus-fertőzéssel vagy fertőzés gyanújával szállítanak hozzájuk.

Arafat tájékoztatása szerint jelenleg naponta átlagban 9-10 ezer személy kerül sürgősségre Romániában, ez a szám azonban a járvány negyedik hulláma alatt jelentősen növekedhet.

Raed Arafat elmondta: minden sürgősségi kórházban lesz Covid-részleg, ugyanis az oltás és tesztelés lehetővé teszi a fertőző részlegek jobb elkülönítését.

A beoltatlanokat érő „hátrányos megkülönböztetést” firtató kérdésre válaszolva elmondta: a kormány és a járványügyi operatív törzs a negyedik hullámban is a közegészségügyi szempontok alapján hozza meg döntéseit, amelyek kizárólagos célja a fertőzés terjedésének megfékezése.

Korábban általános korlátozásokat vezettek be, most viszont lehetővé vált, hogy a beoltottaknak, a fertőzésből kigyógyultaknak, vagy a frissen tesztelteknek „engedményeket” tegyenek, így nincs már szükség általános korlátozásokra – mondta. Szerinte ez nem diszkrimináció, hiszen ezekhez az engedményekhez a beoltatlanok is hozzáférnek a tesztelés révén.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük