Felhívás!

Felmérés: nőtt a PNL előnye a szociáldemokratákkal szemben

Felmérés: nőtt a PNL előnye a szociáldemokratákkal szemben Románia

Nőtt a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) előnye az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet szeptemberi felméréséből.

A PNL-re a megkérdezett biztos választók 34,7 százaléka szavazna, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A kormánypárt támogatottsága több mint egy százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

Ezzel szemben a PSD-t támogatók aránya augusztus óta több mint egy százalékponttal 19,6 százalékra csökkent.

Az augusztusi 18,3-ról 17 százalékra csökkent a – centrista PLUS-szal egyesült – jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatottsága is, amely arra készül, hogy a PNL-vel közösen kormányozzon a decemberi választásokat követően.

A baloldal alternatív pártjaként számon tartott, Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Romania párt is több mint egy százalékponttal visszaesett: szeptemberben a biztos voksolók 9,5 százaléka támogatta.

Továbbra is az ötszázalékos parlamenti küszöb fölött mérték a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), a magyar érdekképviseletnek most 5,3 százalékot jósolt az IMAS, az augusztusi 5,7-hez képest.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága (4,5 százalék) néhány tizedet emelkedett ugyan, de továbbra a parlamenti küszöb alatt van.

A kormány december 6-ára tűzte ki a parlamenti választásokat. Romániában megyei pártlistás arányos rendszerben választják meg a kétkamarás parlament képviselőit és szenátorait.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.