Felhívás!

Felmérés: a lakosság többsége országos karanténra számít a választások után

Felmérés: a lakosság többsége országos karanténra számít a választások után Románia

Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége ellenezne egy olyan országos zárlatot, amilyet az áprilisi rendkívüli állapot idején rendeltek el a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a megkérdezettek 60 százaléka arra számít, hogy a hatóságok el fogják rendelni az országos karantént, csak kivárják, amíg lezajlanak a december 6-i parlamenti választások.

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet által november 15-17. között végzett, a román sajtó által pénteken részletezett telefonos felmérés szerint a válaszadók 54 százaléka ellenezné, 34 százaléka helyeselné az országos lezárást, a többiek nem tudtak állást foglalni.

Másfelől a felmérés résztvevőinek alig 13 százaléka vélekedett úgy, hogy a – választások elhalasztását ellenző, attól nagyobb parlamenti felhatalmazást remélő – kormány december 6-a után sem fog országos karantént elrendelni. Arra a kérdésre, hogy vajon a hatóságok érdekeik alapján manipulálják-e a járványügyi jelentéseket, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolt igennel, 31 százalékuk pedig úgy vélte: az adatok valósak.

Az Avangarde arról is megkérdezte a felmérés résztvevőit, hogy beadatnák-e maguknak a koronavírus elleni oltást: erre 30 százalékuk mondott határozott igent, 36 százalékuk kivárná a vakcina beadatásával azt, hogy milyen hatással van azokra, akik megkapták, a megkérdezettek 25 százaléka pedig határozottan az oltás ellen foglalt állást.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.