Felhívás!

Felfüggesztették a bukaresti sürgősségi klinikai kórház akkreditációját

Felfüggesztették a bukaresti sürgősségi klinikai kórház akkreditációját Románia

 Az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS) elrendelte hétfőn a bukaresti sürgősségi klinikai kórház akkreditációjának felfüggesztését a műtőasztalon égési sebeket szenvedett, majd elhunyt páciens ügye következtében.

Az ANMCS honlapján közölte, hogy elrendelte az intézmény akkreditációjának felfüggesztését, miután súlyos esemény történt, amelyet a klinika elmulasztott jelenteni.

Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg az intézmény kiküszöböli a tragédiához vezető hiányosságokat. Ez az időszak nem haladhatja meg a hat hónapot a rendelkezés hatályba lépésétől számítva.

Miután a kórház kézhez kapta a döntést, legtöbb öt munkanapon belül egy tervet kell kidolgoznia és jóváhagyás végett az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóságnak elküldenie arra vonatkozóan, miként fogja kiküszöbölni a felfüggesztést okozó hiányosságokat. A projektben nevesíteni kell a kivitelezésért felelő személyeket, és a felfüggesztés teljes időtartama alatt a kórháznak be kell számolnia az intézkedések gyakorlatba ültetésének üteméről.

Az akkreditált egészségügyi intézmények monitorozásának módszertana szerint az egészségügyi intézmények kötelesek jelenteni az ANMCS felé az egészségügyi szolgáltatások minőségének és a betegek biztonságának javítását célzó intézkedések végrehajtásával kapcsolatos adatokat. A bukaresti sürgősségi klinikai kórház azonban elmulasztotta ezt, és a december 22-én történt, utóbb nagy sajtónyilvánosságot kapott esetet csak egy héttel később, december 29-én jelentette – olvasható az indolásban.

Victor Costache egészségügyi miniszter közölte, hogy jövő hét elején zárul le a Floreasca kórházban történt eset kivizsgálása. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomozást indított.

A tárcavezető a hétfői kormányülés elején rámutatott, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett páciens ügyében vizsgálódó ellenőrző testület készített egy előzetes jelentést az esetről, “különösen súlyos rendellenességeket” tárva fel. A miniszter hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy többé ne forduljanak elő ilyen “felháborító események”.

A Floreasca kórházban, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett páciens ügyét Emanuel Ungureanu USR-s képviselő tárta a nyilvánosság elé. Ungureanu Facebook-bejegyzésében azt írta, a rákbeteg nőt Mircea Beuran sebész ‘gyújtotta fel’ a műtőasztalon, mivel ‘nem megfelelő szert használt a bőrfelület fertőtlenítésére, és az elektrokauterrel érintkezve a páciens bőre és a szerrel átitatódott steril felület lángra lobbant’. Mircea Beuran sebész erre reagálva úgy nyilatkozott, nem tartózkodott a műtőben, amikor az eset történt, és erről a megfigyelőkamerák felvételei is tanúskodnak.

A nő vasárnap este belehalt sérüléseibe.

Agerpres

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.