Felhívás!

Felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalást vasárnap a PNL, USR-PLUS és RMDSZ

Felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalást vasárnap a PNL, USR-PLUS és RMDSZ Románia

Felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalást vasárnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség-Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) és az RMDSZ, mivel nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről, jelentette be Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője, aki maga is tagja a Szövetség megbeszélésen részt vevő küldöttségének.

“A koalíciós tárgyalásokat a mai napra lezártuk, nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről. A PNL és az USR-PLUS holnap saját miniszterelnök-jelölteket javasol az államfővel tartandó tárgyalásokon. Az RMDSZ a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos döntését a holnap reggelre összehívott Szövetségi Állandó Tanácson fogja meghozni” – írta Facebook-bejegyzésben Hegedüs Csilla.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség-Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) és az RMDSZ vezetői szombat reggel megkezdték a koalíciós tárgyalásokat, melyek három szinten folynak: a politikai irányvonalakról, a kormányprogramról, valamint a parlamenti többség működéséről egyeztet a három alakulat.

A szombati megbeszélésen megegyeztek a kormányprogram struktúrája tekintetében, a tárgyalások vasárnap folytatódtak.

Klaus Iohannis államelnök hétfőre hívta össze tanácskozásra a Cotroceni-palotába a parlamenti pártokat, hogy a kormányalakításról egyeztessenek.

Ludovic Orban és Florin Cîţu is tagja a liberális küldöttségnek

Ludovic Orban pártelnök, Raluca Turcan és Rareş Bogdan első alelnökök és a PNL által kormányfői tisztségre javasolt Florin Cîţu vesz részt a liberális küldöttségben, amely Klaus Iohannis államelnökkel egyeztet a kormányalakításról – jelentette be vasárnap a párt sajtóirodája.

A sajtóiroda szerint a delegáció tagja lesz még Robert Sighiartău képviselő, az alakulat főtitkára és Iulian Dumitrescu, a Prahova megyei fiókszervezet vezetője is.

A liberálisok Florin Cîţu jelenlegi pénzügyminisztert javasolják a kormányfői tisztségre, erről a párt országos politikai bizottsága döntött szerda esti ülésén.

Az USR-től Barna, Cioloş, Tudorache, Drulă és Chichirău megy az egyeztetésre

Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă és Cosette Chichirău fogja képviselni a Mentsétek meg Romániát Szövetség-Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) Szövetséget a kormányalakítási egyeztetéseken, amelyeket Klaus Iohannis államfő hétfőre hívott össze a Cotroceni-palotába.

Klaus Iohannis államelnök hétfőn egyeztet a kormányalakításról a Cotroceni-palotában a parlamentbe bejutott pártokkal.

Az államfő délelőtt 11 órakor fogadja a PSD küldöttségét, 12 órakor a PNL küldöttségét, 13 órakor az USR-PLUS képviselőit, 14 órakor az AUR képviselőit, 15 órakor az RMDSZ képviselőit és 16 órakor a nemzeti kisebbségek küldöttségét.

A pártvándorlást tiltó kitétel kerül be az RMDSZ javaslatára a koalíciós megállapodásba

A pártvándorlást tiltó kitétel kerül be a koalíciós megállapodásba az RMDSZ kezdeményezésére, a Szövetség vezetősége pedig hétfő reggel hozza meg döntését a mandátumot illetően, amellyel küldöttsége jelentkezik a Klaus Iohannis államelnök által összehívott konzultáción – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek vasárnap Cseke Attila RMDSZ-es szenátor.

“Az RMDSZ javaslatára bekerül a pártvándorlást tiltó kitétel a koalíciós megállapodásba. Pontosabban, a három alakulat a négy éves parlamenti ciklus alatt nem fogadhat soraiba olyan parlamenti képviselőt, aki más párt színeiben nyert mandátumot” – mondta Cseke Attila.

Magyarázata szerint a pártvándorlás, amely már a 90-es évek elejétől jelen van a romániai politikában, sok rosszat tett, mivel nem csupán a pártok közötti erőviszonyokat borítja fel azzal, hogy megnöveli egy-egy parlamenti alakulat erejét vagy fontosságát, de a választók voksban kifejezett akaratától is eltér, ezért is fontos, hogy mindhárom alakulat egyetértett ezzel a kitétellel.

Ami a hétfői, államelnökkel való konzultálást illeti, az RMDSZ vezetősége hétfő reggeli ülésén dönti el, hogy milyen mandátummal jelentkezik az egyeztetésen, tekintve, hogy a szombaton és vasárnap zajlott koalíciós tárgyalásokon nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről – szögezte le a szenátor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.