Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felelősséget vállalt a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért

Felelősséget vállalt a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért Románia

Kormányzati felelősségvállalást jelentett be a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére a parlament szerdai együttes ülésén Ludovic Orban miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Az eljárás kiiktatja a parlamenti vitát az idei helyhatósági választások megszervezését módosító jogszabályról. A felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a beterjesztett indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

Politikai elemzők szerint a november óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) valójában a jelenleg népszerűségi hullámvölgyben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) meggyengítése érdekében próbálja módosítani a voksolás előtt alig néhány hónappal a választási törvényt. Az egyfordulós polgármester-választás ugyanis a tisztségben lévő elöljárók újraválasztásának kedvez, márpedig Romániában a PSD-nek van a legtöbb polgármestere. Az önkormányzati vezetők száma és mozgósító ereje az ugyancsak idén esedékes parlamenti választásoknál is döntő lehet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bejelentette: megszavazza a szociáldemokrata ellenzék által benyújtandó bizalmatlansági indítványt, hogy megakadályozza a választási törvény módosítását. Az RMDSZ becslése szerint a magyarság körülbelül polgármestereinek 20 százalékát veszítené el, ha bevezetnék a kétfordulós önkormányzati választást.

A jelenlegi erőviszonyok mellett néhány vokson múlhat, hogy a kormány talpon marad-e egy bizalmi voksolás nyomán.

A kétfordulós rendszert szorgalmazó, a kormányt támogató jobbközép pártok jelezték: ők is elégedetlenek a választási törvény módosítását célzó törvénytervezettel, az általuk megfogalmazott javaslatoknak azonban csak egy részét fogadta el a kormány.

Orban: a jelenlegi rendszer korlátozza az állampolgárok lehetőségeit

A jelenlegi rendszer korlátozza az állampolgárok lehetőségeit, hogy leváltsanak egy nem megfelelő polgármestert, ezért a kormány úgy döntött, hogy felelősséget vállal a parlamentben a választási törvény olyan értelmű módosításáért, amely legitimitást ad a megválasztott polgármesternek – jelentette ki szerdán a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök.

Meglátása szerint a polgármester legitimitása az által nő, hogy megválasztásához meg kell szereznie a választáson leadott érvényes szavazatoknak a felét és még legalább egyet.

Úgy értékelte, hogy a jelenlegi rendszer korlátozza az állampolgárok lehetőségeit, hogy leváltsanak egy munkáját nem megfelelő módon végző polgármestert, aki nem tartotta be kampányígéreteit, és nem volt képes fejleszteni a helyi közösséget.

„A 2016-os helyhatósági választásokon (…) csaknem 50 polgármestert úgy választottak meg, hogy nem kapták meg az érvényesen leadott szavazatoknak a 30%-át sem. Ha figyelembe vesszük, hogy a részvétel 50-60 százalékos volt, akkor vannak olyan helyzetek, amikor a polgármestert a helyi közösségben szavazati joggal rendelkező polgárok 10%-a választotta meg. (…) A polgármesterek megválasztási mechanizmusának olyannak kell lennie, amely lehetővé teszi az állampolgároknak, hogy minimális garanciát kapjanak a település megfelelő irányítására, a hatékony helyi önkormányzatra, amely a helyi közösség fejlődéséhez vezet” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök fontosnak nevezte azt is, hogy amikor egy jelölt bejut a második fordulóba, egy „átlátható egyezséget” köt egy vagy több párttal, hogy megszerezze a megválasztásához szükséges szavazatszámot.

„Ez a szövetség vagy megállapodás azokkal, akik támogatják a jelöltet a második fordulóban, biztosítja a többséget a helyi önkormányzatban, amely garantálja az önkormányzati program végrehajtását” – mondta Orban.

„A demokrácia iránti tiszteletünk legmagasabb foka, hogy felajánljuk a kormány mandátumát”

A demokrácia iránti tiszteletünk legmagasabb foka, hogy felajánljuk a kormány mandátumát – jelentette ki a miniszterelnök.

„Romániának biztosítania kell a hiteles demokráciát, amely lehetővé teszi minden polgár számára, hogy legitim polgármestereket válasszon, fejlessze a helyi közösségeket, ne növelje a szociális segélyek számát, ne növelje a lakosság függőségét a városházától, hogy a szociáldemokrata polgármesterek, akik nem a fejlődés előmozdítói, hanem a szegénység és az alulfejlettség előmozdítói voltak, ne csináljanak a szavazókkal azt, amit akarnak” – mondta Orban.

Hozzátette, hogy függetlenül attól, hogy a polgármestereket két vagy egy fordulóban választják meg, az idei helyhatósági választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) legyőzi a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

„Nagyon világosan megmondom nektek, hogy egy vagy két fordulóban, de mindenképpen megverünk benneteket a helyhatósági választásokon, mert a románok már belefáradtak a hazugságba, a szegénységbe, a demagógiába, és abba, hogy az elmúlt három esztendőben csúfot űztetek a közigazgatásból” – mondta.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük